Tot mai multe persoane se întreabă ce sunt atacurile de panică? Ei bine trebuie să știți că atacurile de panică reprezintă un episod brusc de frică intensă, incontrolabilă, însoțit de o serie de simptome autonome. Persoana simte o bătaie puternică a inimii, tremură, este acoperită de transpirație rece și umedă, are dificultăți de respirație sau dificultăți respiratorii.
Multe persoane în timpul unor atacuri de panică simt amorțeală a unor părți ale corpului și senzația că ceva periculos este pe cale să se întâmple. În medie, un atac durează până la 10-15 minute, uneori puțin mai mult. Simptomele sunt maxime în primele minute ale unui atac și se diminuează treptat. Nu există niciun pericol fizic în urma atacului, dar psihicul persoanei este grav afectat. Un neurolog sau un psihoterapeut, sau uneori un psihiatru, poate fi capabil să ajute cu aceste simptome.
Ce sunt atacurile de panică? Cum se manifestă acesta?
În tabloul clinic există o serie de simptome tipice care pot fi folosite pentru a identifica un atac de panică. Primul lucru care trebuie știut este modul în care apare un atac și cum să îl distingem de alte patologii. Primul lucru care trebuie remarcat este debutul specific, brusc, cu o apariție bruscă a fricii de moarte, a anxietății nemotivate, a morții iminente și a pierderii complete a controlului. Există dificultăți de respirație, palpitațiile se intensifică, iar simptomele ating apogeul în doar câteva minute.
O serie de simptome fizice sunt tipice unei crize epileptice și se datorează unui sistem nervos hiperactiv. Printre cele mai frecvente se numără tremurături la nivelul mâinilor și picioarelor, respirație rapidă, dificultăți de respirație, o senzație agonizantă de lipsă de aer.
Un pacient suferă de palpitații, de o strângere severă și dureri pronunțate în piept. De asemenea, multe persoane suferă de febră, frisoane, transpirații reci și arsuri ale pielii pe gât și pe față. În plus, există persoane care suferă de amețeli, greață, senzație de piele de găină sau amorțeală și pierderea orientării spațiale și temporale.
Astfel de simptome provoacă, sporesc teama și anxietatea dacă au mai avut loc episoade anterior. Tensiunea înrăutățește situația, formând un cerc vicios. Adesea, atacurile de panică sunt confundate cu un atac de cord și pacienții merg la urgențe. Pentru a ști cum să ușurați un atac, pentru a clarifica diagnosticul de tulburare de panică, trebuie să cunoașteți clasificarea atacurilor de panică. Criteriile sunt destul de specifice și sunt relativ bine definite.
Clasificarea atacurilor de panică. Cum să faci față unei astfel de probleme?
Se disting mai multe categorii de atacuri de panică. Printre acestea se numără episoade legate de situații, adică legate de evenimente specifice, atacuri predispuse situațional, atacuri nelegate sau neașteptate.
Cel mai greu de înțeles este cum să faci față unui atac de panică atunci când acesta apare pentru prima dată. Adesea, un atac poate fi confundat cu un infarct miocardic, cu o stare hiperglicemică cu diabet sau cu o hipoglicemie.
Într-o astfel de situație, nu vă asumați riscul de a decide cum să-l ajutați pe cel care suferă. Este mai bine să apelați la un medic. Dacă diagnosticul a fost deja pus, la debutul unei crize trebuie să scoateți persoana din cameră sau să vă îndepărtați din spațiul deschis în care s-a produs panica într-un loc mai confortabil. Rămâneți aproape de persoană și monitorizați-o până când atacul se termină și ajutați-o să respire normal.
Din moment ce cunoști ce sunt atacurile de panică trebuie să știți că psihoterapia cognitivă și comportamentală este cel mai adesea recomandată. Medicul dumneavoastră vă va explica în detaliu ce sunt atacurile de panică, cum se produc și cum apar la alte persoane și vă va ajuta să stabiliți cum să vă calmați și să preluați controlul asupra dumneavoastră și să împiedicați agravarea simptomelor.