Dacă nu știi ce sunt leucocitele și de câte tipuri sunt, ai nimerit cum nu se poate mai bine. Află totul despre globulele albe ale organismului în rândurile care urmează.
Globulele albe, cunoscute și sub denumirea de leucocite, reprezintă acele elemente simbolice care au un rol central în fenomenul de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale, dar și a altor afecțiuni. Ele reprezintă doar 1% din volumul sanguin, dar sunt un element cheie al imunității organismului fiecăruia. Originea lor este în măduva spinării (măduva derivată din sânge), iar frecvența lor depinde de durata de viață a fiecărui tip de globule albe. Odată formate, o parte dintre leucocite sunt stocate în organele limfoide (de exemplu, ganglioni), așteaptă ca agenții patogeni să invadeze, în timp ce restul sunt trimise în circulația sanguină.
De câte tipuri sunt leucocitele? Răspunsul medicului Oana Bădulescu
Denumirea de leucocite constituie umbrela celor cinci tipuri de globule albe prezente în organism. Fiecare tip prezintă un aspect diferit și un rol specific. Prin urmare, acestea sunt: monocitele – sunt cele mai mari, au nucleu de formă ușor identificabilă la microscop (asemănătoare unui rinichi), și sunt implicate în apărarea împotriva infecției bacteriene; limfocitele – constituie globulele albe responsabile cu producerea de anticorpi; neutrofilele – alcătuiesc cea mai mare proporție de globule albe și reprezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor și ciupercilor; eozinofilele – implicate în diverse procese patologice precum alergii, paraziți și tumori (cancer); bazofilele – sunt celulele albe din sânge care generează histamina, al cărui scop este să înarmeze sistemul imunitar pentru a se apăra împotriva agenților patogeni.
„Leucocitele acestea sunt de mai multe tipuri. Sunt neutrofile, limfocite, monocite, fiecare implicat, fiecare tip de celulă fiind implicat în apărare antifungică, antiparazitară, antibacteriană, antivirală și există o serie de analize, de exemplu frotiul de sânge periferic cu formulă leucocitare, imunofenotipare a limfocitelor, care ne arată că, în condițiile imunodeficienței numărul acestora este scăzut.”, a declarat conf. dr. Oana Bădulescu, șefa secției de Hematologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași, pentru BZI LIVE.
Care sunt valorile normale ale leucocitelor?
În general, valorile normale pentru celulele albe din sânge sunt considerate a fi în intervalul 4.500 – 11.000 de celule per milimetru cub de sânge. Acest interval se aplică adulților sănătoși. Mai mult decât atât, există și alte intervale fiziologice, care diferă de intervalele standard, ținând cont de momentele vieții (de exemplu: creșterea globulelor albe în timpul sarcinii).
De asemenea, alte intervale care sunt considerate normale sunt: pentru un nou-născut: 13.000 – 38.000 pe milimetru cub; la două săptămâni după naștere: 5.000 – 20.000 pe milimetru cub și în al treilea trimestru (femei însărcinate) – 5.800 – 13.200 pe milimetru cub.
Rezultatele analizei de sânge pot avea limite ușor diferite în funcție de laboratorul care se ocupă de recoltare și procesează analiza.
Atunci când ne confruntăm cu o creştere a valorii rezultatului analizei se consideră că a crescut numărul leucocitelor din organism, acest fenomen purtând numele de leucocitoză. În plus, când întâlnim valori scăzute, ne putem gândi că avem globule albe scăzute în corpul nostru, ceea ce se numește leucopenie.