Tulburările emoționale postpartum apar la scurt timp de la nașterea unui copil. Astfel, proaspăta mamă se confruntă cu numeroase simptome, care o împiedică să trăiască la maximum fiecare clipă alături de bebelușul ei.
Chiar dacă majoritatea femeilor văd nașterea unui copil ca pe una dintre cele mai frumoase experiențe din viața lor, unele dintre ele au o altă perspectivă. Acestea pot avea o stare de spirit negativă imediat după naștere, caracterizată prin melancolie, tristețe și chiar nefericire. Cu alte cuvinte, nu apar doar modificări fizice, ci și modificări de natură emoțională.
În primele săptămâni după aducerea pe lume a unui copil, proaspăta mamă se poate confrunta cu anxietate, tristețe sau neliniște. În multe cazuri, aceste manifestări dispar de la sine, fără să existe motive de îngrijorare, dar sunt și situații în care nu dispar și cresc în intesitate. Atunci este necesară solicitarea sfatului unui specialist.
Ce sunt tulburările emoționale postpartum? Dr. Irina Cațighera: „Se consideră limitele fiziologicului și afectează 8 din 10 mame”
Tulburări emoționale după naștere nu trebuie confundate cu depresia postpartum. Aceasta din urmă afectează un număr destul de mic de proaspete mame, însă tulburările emoționale se consideră limitele fiziologicului și afectează 8 din 10 mame, un procent de 15%.
Tulburările emoționale postnatale sunt cunoscute și sub numele de baby blues, o stare normală prin care trec majoritatea femeilor imediat după naștere. Această stare se referă la o combinație de tristețe, anxietate, iritabilitate și plâns fără motiv, care se vindecă în aproximativ două săptămâni și nu impune ajutor de specialitate.
„Am spus mai devreme tulburări emoționale, tocmai pentru că depresia postpartum afectează un număr destul de mic de proaspete mămici. Însă tulburările emoționale se consideră limitele fiziologicului și afectează 8 din 10 mame, un procent de 15%, dar atenție, nu depresia, ci tulburările emoționale în sine. Și mă refer aici la acea anumită baby-blues, bb tristețe postpartum. Delimităm net, în primul rând prin momentul apariției. Tristețea postpartum apare imediat după naștere, la 2 – 3 zile din cauza unei senzații sau a unei false senzații că nu va face față noii situații de mamă.”, a declarat medicul Irina Cațighera, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cum se manifestă depresia postpartum și la cine apare?
Depresia postpartum prezintă mai multe simptome, și anume: lipsă de energie și senzație de oboseală tot timpul, senzație de tristețe, de dispoziție proastă și nevoia de a plânge în cea mai mare parte a timpului, pierderea interesului pentru lumea din jur, senzație de somnolenţă în timpul zilei ori sentimente de vinovăție. Lista nu se termină aici, deoarece manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta.
Acest tip de depresie apare la mamele minore, la femeile care au în antecedentele personale sau familiale depresie sau perioade de depresie ori la mamele care au copii dificili.
„Ca și frecvență, depresia postpartum apare la mamele minore, există un procent de 30%, pentru că e clar că la acele mame minore sarcina, de regulă, nu a fost una dorită. Apare la femeile care au în antecedentele personale sau familiale depresie, episoade de depresie.
Apare la acele mame care au un copil dificil, pentru că și copiii sunt ca și părinții, copii potoliți, copii mai dificili, care plâng foarte mult, la mamele care au avut o sarcină dificilă, cu numeroase episoade de iminență de avort sau iminență de naștere prematură, cam acestea ar fi situații. Sau la acele mame care au probleme de alăptare. Furia laptelui, cu toate complicațiile sale, mergând până la mastită, sigur că și alăptarea e o problemă.”, a mai spus medicul Irina Cațighera.