duminică, 21 iulie, 2024

Ce trebuie să știe românii atunci când folosesc cardurile de cumpărături în perioada sărbătorilor de iarnă. Specialiștii au venit cu avertizări importante

Iată ce trebuie să știe românii atunci când folosesc cardurile de cumpărături în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar mulți achiziționează cadouri pentru cei dragi, decorațiuni, alimente, obiecte de uz casnic. Cardurile de cumpărături sau cele de credit sunt la îndemâna oricui, însă cetățenii pot avea de suferit dacă nu sunt atenți la câteva detalii. Specialiștii au venit cu avertizări importante.

Ce trebuie să știe românii atunci când folosesc cardurile de cumpărături în perioada sărbătorilor de iarnă

Românii sunt adepții cardurilor de credit sau de cumpărături, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Deși există multe avantaje în cazul unui card de credit pentru că se poate face plata fără niciun fel de dobândă, riscurile sunt mari.

Analistul bancar Irina Chițu îi avertizează pe români să nu se lase păcăliți în prag de sărbători atunci când folosesc cardurile de cumpărături sau cele de credit. Aceasta a făcut câteva precizări importante.

,,În primul rând, trebuie să înțelegem cum funcționează, că, așa cum spunea coleg, nu este chiar pentru oricine. Dacă nu te poți abține să-l folosești incorect, atunci mai bine nu-l ai. Cardul de credit este, de fapt, un împrumut de la bancă, dar este un împrumut foarte parșiv, pentru că-l ai tot timpul în buzunar.

Sunt bani pe care îi ai pe card, e o linie de credit, care, pe măsură ce dai înapoi din acei bani, se pun la loc. Și deci ai din nou posibilitatea să-i folosești. Și faptul că tu i-ai tot timpul acolo la tine și te duci în magazine, e foarte tentant să dai banii pe ceva ce nu ai nevoie, de fapt, pe dorințe, și poate să faci cumpărături impulsive.”, a precizat aceasta.

De ce nu este bine să scoatem bani cash de pe cardul de credit

Specialiștii bancari recomandă să fim atenți la cumpărăturile pe care le facem folosind cardul de credit. Mai mult, analiștii economici au precizat că nu este indicat să scoatem bani cash de pe acesta deoarece comisionul de retragere este foarte mare.

,,Hai să începem întâi așa: cardul de credit e card de cumpărături, da? Așa se și cheamă. De ce? Pentru că în momentul în care faci cumpărături direct cu el la comerciant, nu plătești acel comision pe care îl ai dacă tu scoți banii de la bancomat și apoi plătești.

Deci, un card de credit ar fi foarte bine, niciodată să nu-l folosești la ATM, la bancomat. De ce? Pentru că pierzi de trei ori. O dată plătești acest comision de retragere bani de la de la bancomat, care dacă este și la bancomatul altei bănci, sumele poate ajunge foarte mari 2% din cât retragi plus o sumă minimă.

Apoi, la majoritatea cardurilor nu se aplică perioada de grație, adică acea perioadă în care nu se plătesc dobânzi și comisioane, și care poate să fie între 45-60 de zile în care dacă tu nu plătești dobândă, cu condiția să plătești toți banii pe care i-ai împrumutat în perioada de grație, în acea perioadă de grație.”, a mai adăugat Irina Chițu, analist bancar.

Românii trebuie să fie atenți atunci când folosesc cardurile de cumpărături sau de credit. Specialiștii au făcut pentru cetățeni o serie de precizări pentru a nu avea de suferit în prag de sărbători.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.