marți, 14 ianuarie, 2025

Ce trebuie să știi dacă îți pui aer condiționat la mașină! RAR nu-ți dă voie să circuli!

Cei care doresc să-și instaleze aer condiționat în mașină trebuie să aibă mare atenție. În conformitate cu legislația actuală, șoferii sunt nevoiți, în cazul oricăror modificări, să obțină certificat de la RAR.

E necesară o vizită la RAR în cazul instalării unui aer condiționat la mașină?

În conformitate cu legislația actuală, orice șofer este nevoit să obțină o certificare de la Registrul Auto Român în cazul în care își face modificări la autovehicul, indiferent dacă e vorba de structura mașinii, sistemele de securitate, sau schimbări are propulsorului. Întrebarea de pe buzele românilor este dacă, în aceste modificări, se încadrează și instalarea unui sistem de aer condiționat.

Reprezentanții RAR vin în acest sens să lămurească situația, amintind că orice modificare structurală sau tehnică adusă vehiculului trebuie omologată. Astfel, dacă se adaugă sau elimină anumite sisteme de siguranță la mașină, este necesară o vizită la RAR pentru omologare.

„Dacă sistemul de aer condiționat nu va aduce modificări de structură, tehnice sau de siguranță mașinii, atunci poate fi montat fără probleme. Dar, în general acesta e un sistem destul de complex. Trebuie conectat la instalația electrică a mașinii, la motor, deci vor fi necesare o serie de adaptări. Cel mai bine ar fi ca înainte de a achiziționa sau monta acest sistem, proprietarul mașinii să solicite un punct de vedere de la RAR”, transmite Roxana Dima, purtător de cuvânt pentru ProMotor.

Prin urmare, dacă doriți să instalați sistemul de climatizare, puteți trimite către RAR următoarele informații: modificările planificate, datele și specificațiile tehnice ale vehiculului, datele și specificațiile tehnice ale sistemului de climatizare.

Aceste informații vor fi verificate de către un specialist de la RAR și vă va transmite dacă este necesară reomologarea sau nu.

„Foarte important, toate aceste modificări trebuie făcute într-un service autorizat RAR. Altfel, se va considera că montajul este unul neomologat, deci mașina nu va avea drept legal de a circula”, a adăugat reprezentantul RAR.

Când e nevoie de reomologare la RAR

În mod normal, mașinile ajung la RAR pentru reînmatriculare în România, mai ales când e vorba de mașinile aduse din străinătate. Acestea trebuie să obțină Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) și Certificatul de Autenticitate.

Mai este totuși nevoie de reomologare a mașinii în următoarele situații: modificări tehnice (cum ar fi schimbarea motorului, a sistemului de frânare, a sistemului de iluminare, a sistemului de direcție, etc.), modificări structurale (cum ar fi adăugarea sau eliminarea de scaune, uși sau modificări ale caroseriei), modificări vizuale (cum ar fi schimbarea culorii vehiculului).

În cazul în care este nevoie de o reomologare, acestea sunt actele necesare cu care trebuie să vă prezentați: cartea de identitate a proprietarului, cererea de reomologare RAR, cartea de identitate a vehiculului, documentele care atestă modificările efectuate (adeverință, certificat de conformitate etc.).

Dacă actele sunt în regulă, următorul pas este ca specialiștii RAR să efectueze o inspecție tehnică a mașinii. Dacă totul este în regulă și vehiculul respectă toate standardele de siguranță și protecție a mediului, aceasta va primi drept de circulație. Modificările mașinii vor fi înregistrate în Cartea de Identitate a mașinii (CIV).

În cazul în care un vechi sistem de aer condiționat se adaugă la mașină, nu va fi necesară reomologarea la RAR. În cazul în care mașina nu a fost dotată inițial cu un sistem de climatizare și se adaugă ulterior, o vizită ar fi necesară.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.