Vacanțele pe litoral devin din ce în ce mai costisitoare, iar turiștii care au ales să meargă în stațiunile din România vor avea parte de surprize mai puțin plăcute. La fel ca în restul țării, prețurile au explodat în ultima perioadă și la plajă. Acestea sunt și de 4 ori mai mari decât în 2022, fapt care riscă să îi țină departe pe potențialii turiști. De aceea, oamenii sunt curioși să afle care este cea mai accesibilă și cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc.
Pe lângă mâncarea cea de toate zilele, și cazările s-au scumpit, astfel că, anul acesta, cei care își doresc o vacanță mai acătării, vor trebui să vina la ei cu o sumă frumușică.
Cea mai accesibilă și cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc
Mâncarea va ustura la buzunar anul acesta, nenumărați turiști plângându-se deja în mediul online, în legătură cu nota de plată neașteptat de mare pe care au primit-o. Cea mai scumpă stațiune, dacă vorbim de mâncare, este în acest sezon Vama Veche, detronând Mamaia în topul celor mai costisitoare stațiuni.
O familie din 3 persoane a cheltuit 4.000 de lei într-o săptămână doar pe hrană. Urmează îndeaproape în top Mamaia. În Eforie, în schimb, vacanţa se face cu bani ceva mai puţini.
„Ar merge un doi, trei lei mai puţin, sincer, că se adună. O ciorbă e 30, 35 de lei cam aşa”, e de părere un turist.
Prețul unei șaorme este comparabil cu cel al unei mese la restaurant, și anume de 41 lei. Din această cauză, mulți preferă să facă economie și să cumpere hrană de la magazin.
Apa plată din meniul unui restaurant are un preț dublu, de 12 lei, atât cât costă și o bere. Dacă vrem să ne răcorim cu o cupă de înghețată, trebuie să scoatem din buzunar alți 20 de lei. După aceste calcule, o familie cu un copil ar avea nevoie de un salariu mediu pe economie pentru o săptămână de concediu în Vama Veche.
Cât plătesc turiştii pe mâncare
Turiștii care au ales Mamaia ca destinație de vacanță migrează în număr crescând către varianta restaurantelor cu autoservire.
„Am luat o porţie de piure cu aripioare, un piure cu cârnaţ. 70 de lei. Sunt exagerat de mari! Faţă de anul trecut, mai scumpe. Acum, ce să faci, luăm un prânz, omul tot trebuie să mănânce”, a spus un turist.
„Avem şi meniul zilei, ciorbă la alegere, cartofi prăjiţi cu şniţel şi salată, 39 de lei”, a spus Cristina Croitoru, manager la un restaurant cu autoservire.
În Mamaia, trebuie să plătim aproximativ 20 de lei pentru o ciorbă, 27 de lei pentru o shaorma, iar o pizza mare ajunge până la 85 de lei.
În Eforie Nord, prețurile se află la cel mai tolerabil nivel până acum.
„E o staţiune pentru tot românul. M-am simţit extraordinar, o săptămână am stat”, a spus un turist.
„O ciorbă de văcuţă, un şniţel cu cartofi şi o sălăţică, la 52 de lei”, a adăugat un altul.
„Avem şi meniul zilei, la 28 de lei”, spune Georgiana Cristea, casieră autoservire.
Începând cu 1 iulie, este de așteptat ca prețurile să crească chiar și cu 50%.
Cea mai scumpă stațiune de pe litoral este Vama Veche, în timp ce Eforie Nord este cea mai accesibilă.