luni, 13 mai, 2024

Cea mai rară Biblie din lume se află în România. Unde este expusă

Până pe data de 7 martie, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu poate fi văzută cea mai rară Biblie din lume. Este vorba despre Biblia în limba latină, realizată de tipograful Anton Koberger, tipărită în orașul Nürnberg în anul 1478.

Cea mai rară Biblie din lume se află în România

Anton Koberger a fost un maestru aurar, tipograf și editor german din Nürnberg, recunoscut ca una dintre cele mai importante figuri din istorie în acest domeniu.

Această Biblie, considerată un incunabul de o valoare extrem de înaltă, a fost parte din colecția personală a lui Samuel von Brukenthal și a ajuns în bibliotecă sa de la o mănăstire desființată din Cehia, către sfârșitul secolului al XVIII-lea. Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal au oferit mai multe detalii despre această Biblie deosebit de rară, precum și despre alte incunabule pe care muzeul le deține.

Compartimentul Biblioteca Brukenthal, parte integrantă a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, se remarcă ca una dintre cele mai vechi și mai prețioase colecții de carte istorică din România. Istoria Bibliotecii Brukenthal își are rădăcinile în persoana lui Samuel von Brukenthal (1721-1803), fost guvernator al Principatului Transilvaniei în perioada 1777-1787. Pe parcursul a aproximativ patru decenii, biblioteca sa a cunoscut o creștere constantă, ajungând la aproximativ 13.000 de volume, potrivit relatărilor lui Martin Hochmeister în ghidul orașului Sibiu din 1790. La deschiderea muzeului pentru public în anul 1817, Biblioteca Brukenthal număra aproape 16.000 de volume. În prezent, colecția Bibliotecii Brukenthal se apropie de 280.000 de obiecte culturale.

„Printre miile de cărți pe care Samuel von Brukenthal le-a achiziționat de-a lungul timpului, se numără și incunabule. Termenul incunabul provine de la latinescul incunabulum, care înseamnă leagăn. Prin urmare, incunabulele sunt acele cărți și pamflete tipărite în vremea în care arta tiparului era încă la începuturi, în «copilăria» ei. În linii mari, vorbim de a doua jumătate a secolului al XV-lea”, a specificat Alexandru-Ilie Munteanu, muzeograf-coordonator al Bibliotecii Brukenthal.

Biblioteca Brukenthal găzduiește colecții întregi de cărți rare

După trecerea în neființă a lui lui Samuel von Brukenthal, Biblioteca Brukenthal și-a extins colecțiile de cărți. La finalul secolului al XIX-lea, de exemplu, biblioteca a fost îmbogățita cu incunabule provenite din vechea Bibliotecă a Capelei, tot din Sibiu. Majoritatea acestor cărți rare (aproximativ 280) găzduite astăzi în biblioteca Muzeului Brukenthal provin din această sursă.

În general, volumele provin din surse variate, de la persoane private la instituții precum Mănăstirea Dominicanilor din Sibiu (actuala Biserică a Ursulinelor), din vechea bibliotecă a orașului, din biblioteca Capitolului evanghelic și altele. Astfel, în prezent, în Biblioteca Brukenthal sunt conservate 422 de incunabule.

Muzeograful Bibliotecii Brukenthal a subliniat că această Biblie în limba latină, tipărită la Nürnberg în noiembrie 1478 de Anton Koberger, reprezintă primul incunabul expus la etajul al doilea al Palatului Brukenthal din Piața Mare nr. 4, Sibiu. Apreciind raritatea și valoarea istorică a acestor cărți, muzeograful a subliniat că nu întâlnești în fiecare zi o carte care să fi apărut acum mai bine de 500 de ani.

„În general, în cazul cărților vechi și mai ales dacă ne referim la incunabule, fiecare volum este deosebit și unic în felul său, din diferite motive. De exemplu, această Biblia latina a lui Koberger este singura Biblie incunabul care apare listată în vechile cataloage ale bibliotecii lui Samuel von Brukenthal. Altfel spus, este cea mai veche Biblie pe care a avut-o Samuel von Brukenthal. Acesta este și motivul pentru care am vrut să începem această inițiativă cu acest exemplar. Ca o paranteză, Samuel von Brukenthal a avut peste 30 de Biblii în colecție”, a spus Alexandru-Ilie Munteanu despre una dintre cele mai rare Biblii din lume.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.