vineri, 14 iunie, 2024

Ceaiul de pelin este bun pentru ficat. Cum să recoltezi corect planta?

Ceaiul de pelin este bun pentru ficat, dar și pentru alte afecțiuni ale stomacului. Tămâioasa vindecă holera și stimulează pofta de mâncare, alungă pietrele la rinichi și viermii din intestine. Pelinul crește de-a lungul drumurilor și căilor ferate, în apropierea locuințelor, pe terenuri virane și la marginea pădurilor.

Pelinul este o plantă erbacee perenă, de culoare argintie, cu gust amar și cu o aromă puternică și caracteristică. De altfel, pelinul este ingredientul principal al absintului. Frunzele de arnică sunt recoltate ca materie primă medicinală înainte sau la începutul înfloririi. Iarba de arnică se recoltează în timpul înfloririi. Pelinul se recoltează în două etape. Frunzele rădăcinii se culeg înainte de înflorire, în stadiul de muguri. Vârfurile se taie la o lungime de 20-25 cm. Recoltarea târzie duce la scăderea valorii medicinale a pelinului amar. O recoltare târzie va face ca florile să își piardă culoarea galbenă și să devină maro.

Ceaiul de pelin este bun pentru ficat. Datorită căror efecte este recomandat remediul naturist?

Proprietățile pelinului sunt bine cunoscute. Uleiul esențial de pelin este un lichid gros de culoare albastră sau verde închis, cu un gust amar. Uleiul esențial de pelin se obține prin distilare cu vapori de apă.

În medicina populară, pelinul amar este folosit ca stimulent al apetitului, pentru reglarea stomacului și a intestinelor. În special în combinație cu rădăcina de calamus și ca diuretic, analgezic, sedativ, dezinfectant, antiinflamator și antihelmintic. Ceaiul de pelin crește secreția gastrică, elimină flatulența, diareea, calmează durerile cauzate de inflamația cecului, ameliorează arsurile la stomac și reduce respirația urât mirositoare.

Tămâioasa este recomandată pentru hepatită, boli de ficat, vezică și rinichi, hidropizie și boli de splină. Un decoct sau o tinctură de pelin se prescrie pentru febră și malarie. În ascarizi și oxiuri, se recomandă un decoct de absint pe cale internă și externă, sub formă de clismă cu adaos de usturoi.

Planta tratează alcoolismul. Cât timp să administrezi un medicament din această plantă?

Preparatele de tătăneasă sunt folosite și ca loțiune pentru ochi. Uleiul din semințe de arnică are un efect calmant în cazul insomniei, al leșinurilor persistente și al vărsăturilor convulsive. Iarba de arnică este folosită pentru crampe abdominale și dificultăți de respirație.

Tămâioasa, atunci când este folosită extern, are un efect dezinfectant, analgezic și reduce vânătăile. Seva proaspătă a pelinului de arnică oprește rapid sângerările, dezinfectează țesuturile și vindecă rănile. Preparatele de arnică amară folosite intern sunt eficiente în cazul holerei, ca dezinfectant.

În cazul mușcăturilor de insecte se recomandă o tinctură diluată. Artemisa în amestec cu cimbru târâtor sau cu iarbă de bogorod este folosită pentru tratarea alcoolismului. Amestecul se ia câte o lingură de trei ori pe zi, perioada de tratament este de 2-3 luni.

Ceaiul de pelin este bun pentru ficat și se prepară în felul următor. Întâi de toate se adaugă o linguriță de pelin tocat fin în două pahare de apă clocotită, se infuzează timp de 20 de minute. După care se strecoară și se ia câte un sfert de cană, de preferat cu miere după gust, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite