O platformă online dedicată atât beneficiarilor, cât și prestatorilor de servicii casnice a fost pusă în funcțiune și poate fi accesată prin intermediul adresei tichete.anofm.ro. Ideea generală pentru care a fost creată implică achiziționarea tichetelor ce pot fi utilizate pentru remunerarea persoanelor care furnizează servicii de gospodărie în mod ocazional.
Cei care prestează activități casnice pot fi plătiți legal
Conform unei declarații emise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), aceste tichete aduc beneficii în ceea ce privește asigurările sociale și de sănătate. Astfel, cei care lucrează în acest domeniu beneficiază de servicii medicale acoperite, iar contribuțiile acestora sunt recunoscute și în perspectiva pensiei.
„O altă funcţionalitate a platformei este că facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secţiunea ‘Marketplace’ serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere şi ofertă în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor casnice.
Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat”, se arată în comunicat.
Prestatorii casnici pot beneficia de asigurări sociale și de sănătate prin schimbul a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei pe lună. Din prețul de 15 lei al unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare pentru asigurarea de pensie și sănătate a prestatorului, fără a fi necesar un contract de muncă între părți.
Chiar dacă nu este obligatoriu ca convenția dintre prestator și beneficiarul casnic să fie în formă scrisă, aceasta va stabili activitățile, numărul de ore sau volumul de muncă, modul de plată prin tichete de activități casnice, și volumul maxim de muncă zilnică, care nu poate depăși 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste între 16 și 18 ani.
Orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani și dorește să obțină sau să își completeze veniturile prin prestarea ocazională a activităților casnice necalificate poate deveni prestator casnic, indiferent dacă este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.
Beneficiarii casnici pot primi gratuit 75 de tichete
Angajatorii care se înregistrează pe platformă au posibilitatea să achiziționeze și să distribuie tichete pentru activități propriilor angajați, transformându-i astfel în beneficiari ai serviciilor oferite de prestatorii casnici. Tichetele pentru activități casnice pot fi oferite ca primă sau bonus, cu menționarea numelui, prenumelui și codului numeric personal al angajatului care poate utiliza tichetul, aceste informații fiind înscrise pe tichet. Prin achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, atât angajatorii cât și beneficiarii pot primi, gratuit, în 2025, 75 de tichete.
Există o varietate de activități casnice care pot fi remunerate cu tichete, printre acestea se numără: aranjarea şi servirea mesei, curăţarea/întreţinerea piscinei, curăţenia/igienizarea locuinţei, călcatul rufelor, debarasarea şi spălarea vaselor, hrănirea/îngrijirea animalelor de companie, plimbarea animalelor de companie, prepararea hranei, plantarea pomilor/arbuştilor, plantarea răsadurilor, realizarea cumpărăturilor pe bază de listă, recoltarea fructelor şi legumelor, spălarea covoarelor, spălarea geamurilor şi a tâmplăriei, spălarea rufelor, spălarea şi curăţarea autovehiculelor, strângerea resturilor vegetale din natură.
Platforma digitală de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici facilitează realizarea tuturor tranzacțiilor legate de tichete în mod digital (achiziționare, înregistrarea orelor de lucru), înregistrarea detaliilor referitoare la activitatea lucrătorilor casnici (numărul de ore, tipul de activitate casnică desfășurată) și facilitează interoperabilitatea între bazele de date ale mai multor instituții.
Operaționalizarea acestei platforme prin care cei care prestează activități casnice pot fi plătiți legal este de asemenea un pas important către atingerea jalonului 397 din Planul Național de Redresare și Reziliență, conform declarațiilor Ministerului Muncii.