luni, 25 septembrie, 2023

Cel mai mare protest al profesorilor! Cer salarii între 4.000 şi 9.000 de lei

Greva profesorilor continuă, iar marți, 30 mai 2023, va avea loc cel mai mare protest al profesorilor, în Piața Victoriei. La protest și-au anunțat prezența peste 20.000 de cadre didactice ce vor veni din întreaga țară. Sindicaliştii continuă să negociază u premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, însă puține șanse ca revendicările cadrelor didactice să fie luate în calcul de reprezentanții guvernului.

Cel mai mare protest al profesorilor

Cadrele didactice vor organiza marți, 30 mai 2023, cel mai mare protest, în Piaţa Victoriei. Principala revendicare a greviștilor este acordarea de salarii între 4.000 şi 9.000 de lei.

Protestatarii se întâlnesc în jurul orei 11.00, în Piața Victoriei, în fața Guvernului, de unde vor pleca în jurul orei 15.00 către Palatul Cotroceni.

Sindicaliștii au propus ministrului Muncii, Marius Budăi, o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului” .

Mai mult, reprezentanții cadrelor didactice sunt hotărâți să nu renunţe la marşul de protest programat din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni şi i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict.

„Am cerut găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Legat de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice coeficientul de ierarhizare 1 care să fie multiplicat cu 3.000 lei, cât este salariul minim pe economie, şi nu cu 2.500 cât este acum”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Marius Budăi: „Nu sunt bani!“

Conflictul de muncă pare să continue pe termen nelimitat, pentru că revendicările cadrelor didactice sunt considerate de către reprezentanții Guvernului de neîndeplinit din cauza impactului bugetar de circa 14 miliarde de lei.

„Nu sunt bani! Dar, noi trebuie să ajungem de așa natură să găsim bani pentru toată lumea. La Ministerul Muncii noi ne încadrăm spre a lucra tehnic, dar trebuie și un alt minister și toată coaliția să discute. Eu fac tot posibilul ca ministru al Muncii, să discutăm pe legea salarizării. Nu știu dacă neapărat discuțiile cu mine vor închide greva. Nu la Ministerul Muncii se decide orice cheltuială pe bugetul general consolidat din România”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că urmează să analizeze din punct de vedere legal grila de salarizare propusă de profesori.

„Din punct de vedere legal, am dat în studiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă însă tocmai pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”, a adăugat Marius Budăi înainte de cel mai mare protest al profesorilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite