China este în alertă după un nou val de infecții cu Coronavirus. Un expert în boli infecțioase a preconizat că cifra ar putea atinge 65 de milioane de cazuri pe săptămână până la sfârșitul lunii iunie.
Pe fondul tendinței de creștere a noilor cazuri, oficialii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii din Beijing să ia măsuri de precauție, precum purtarea măștilor în transportul public.
Autoritățile chineze se grăbesc să scoată noi vaccinuri pentru a lupta împotriva unui nou val de Coronavirus care se așteaptă să atingă vârful în iunie și să infecteze până la 65 de milioane de oameni pe săptămână, pe măsură ce noua varianta XBB a virusului evoluează. După ce China a declarat că are zero cazuri de Covid-19 anul trecut, se pare că imunizarea nu a avut efect pentru varianta XBB a virusului.
Alertă după un nou val de infecții cu coronavirus! De ce a renunțat la politica „zero Covid”
Zhong Nanshan, un epidemiolog chinez de top, a declarat că două vaccinuri noi pentru subvariantele omicronului XBB (inclusiv XBB. 1.9.1, XBB. 1.5 și XBB. 1.16) au primit aprobarea inițială, conform rapoartelor presei de stat. Zhong a comunicat la forumul de biotehnologie din Guangzhou că alte trei sau patru vaccinuri urmează să fie aprobate în curând, dar nu a oferit mai multe detalii.
Noul focar ar putea fi cel mai mare val de infecții de când China a renunțat la regimul strict zero-covid iarna trecută, determinând ca până la 85% din populație să fie infectată la acea vreme.
În Statele Unite, noile variante au adus o creștere a numărului de infecții, dar sfârșitul stării de urgență a fost anunțat pe 11 mai, deși experții nu au exclus ca noile variante să declanșeze un alt val de infecții în următorii ani.
În timp ce oficialii din China spun că noul val va fi mai puțin sever, experții în sănătate publică declară că este nevoie de un program agresiv de rapel de vaccin, și de o aprovizionare cu antivirale în spitale pentru a preveni o nouă creștere a deceselor în rândul populației de vârstă înaintată a țării.
„Numărul de infecții va fi mai mic. Numărul de cazuri grave va fi cu siguranță mai mic, la fel și al deceselor, dar este posibil sa fie chiar și așa un număr destul de ridicat. Chiar dacă noi considerăm că acesta este un val mai blând, ar putea avea totuși un impact substanțial asupra sănătății comunității”, a declarat Ben Cowling, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong.
Cazurile de coronavirus au depășit cazurile de gripă în China
Noile variante au provocat o creștere a numărului de cazuri Covid-19 luna trecută, Covid-ul depășind gripa ca cea mai răspândită boală infecțioasă în ultimele două săptămâni din aprilie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing.
Oficialii din domeniul sănătății au asigurat publicul că reinfectarea are simptome mai blânde și au promis că spitalele nu vor fi copleșite așa cum au fost iarna trecută. Unele spitale au sfătuit rezidenții să poarte măști, iar persoanele în vârstă și imunodeprimate, să evite locurile aglomerate.
Totuși, restricțiile precum cele observate în perioada zero-covid, când China a încercat să prevină orice infecție, nu au fost restabilite, iar majoritatea rezidenților par să își continue viața ca de obicei.
„Simt că impactul nu a fost atât de mare. Nimeni nu se teme să fie în preajma lor”, a spus Olivia Zhang, în vârstă de 33 de ani, care lucrează într-un parc de distracții din Beijing și avut prieteni și colegi reinfectați.
Tan Xiang, în vârstă de 32 de ani, care lucrează la o firmă de stat din Shenzhen, a spus că cei de la compania sa nu își încurajează personalul să stea acasă dacă sunt infectați. Salariile le sunt reduse în funcție de numărul zilelor libere pe care și le iau.
„Toți vom lucra ca de obicei. În metrou, în clădirile de birouri și în mall-uri, majoritatea nu poartă măști pe față”, a spus Tan, adăugând că cei din jurul lui care au fost infectați în acest val nu au prezentat simptome severe.
Potrivit presei, o universitate din Nanjing a forțat studenții testați pozitiv să intre în carantină. Alți elevi au postat online că au intrat în carantină pentru a nu-și infecta membrii familiei acasă.
Alții și-au exprimat resemnarea.
„Am evitat pandemia timp de trei ani. Am evitat un focar uriaș. Până la urmă, am fost prins în al doilea val. Obișnuiam să cred că sunt unul dintre acei oameni super imuni meniți să salveze omenirea. Se pare că m-am înșelat”, a scris un internaut pe platforma Xiaohongshu.
Acum, China este în alertă după un nou val de infecții cu coronavirus, iar două vaccinuri noi pentru subvariantele Omicron XBB au primit aprobarea inițială, conform rapoartelor de stat.