sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Cine a câștigat duelul discursurilor: Vladimir Putin sau Joe Biden?

Ultimele zile au fost dominate la nivel internațional de duelul discursurilor ținute de președintele Rusiei, Vladimir Putin și de cel al președintelui SUA, Joe Biden.

Cei doi lideri mondiali au ținut să își încordeze mușchii prin discursuri cu care să-și aducă și mai aproape aliații. Și rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, după discursul ținut de liderul de la Kremlin, președintele Chinei, Xi Jinping, urmează să vină în vizită în Rusia, în timp ce discursul lui Joe Biden a fost ținut la Varșovia, unde miercuri are loc întâlnirea liderilor din Flancul Estic al NATO.

Cine a câștigat duelul discursurilor? Ce au transmis Vladimir Putin sau Joe Biden

Primul care a ieșit în fața auditoriului a fost Vladimir Putin. În discursul de aproape 2 ore, liderul de la Kremlin a adus în discuții aceleași teme axate pe cât de rău este Vestul, pe care l-a acuzat chiar și de începerea războiului împotriva Ucrainei. Ținta discursului a fost cetățeanul de rând, poate mai sărac și mai puțin educat, care trebuia să înțeleagă cât de nociv este Vestul și cât de bun este președintele rus.

Vladimir Putin a susținut că Rusia și-ar fi dorit o cale pașnică, dar a fost imposibil din cauza Ucrainei care, cu ajutorul Occidentului, își dorea o operațiune „sângeroasă” în Donbas. Liderul rus a vorbit despre existența un proiect al Vestului anti-Rusia și despre dorința nestăvilită a SUA de a avea puterea nelimitată. Cu ce a venit în plus a fost insistența pe unitatea poporului rus, dar și multe promisiuni pentru bunăstarea populației.

Auditoriul a fost format din parlamentari ruși, obișnuiți cu propaganda sovietică, în care trebuia să aplauzi la comandă.

Joe Biden si Vladimir Putin
Chiar dacă ostilitățile au loc pe teritoriul Ucrainei, războiul pornit de Vladimir Putin are o miză mult mai mare

De partea cealaltă, Joe Biden a ținut un discurs de câteva minute, în care a condamnat războiul din Ucraina, a condamnat „atrocitățile“ comise de ruși și a reafirmat sprijinul pe care îl acordă SUA, NATO și UE Ucrainei, dar și Republicii Moldova.

Liderul de la Casa Albă și-a făcut intrarea mai ceva ca luptătorii de sporturi de contact, în pas alert și în aplauzele celor prezenți. La finalul discursului însă, președintele în vârstă de 79 de ani a făcut câțiva pași după care s-a oprit brusc și a început să se uite în jur. Neștiind pe unde trebuie să iasă, acesta și-a întrebat echipa de securitate. Intervenția gazdei evenimentului l-a dezorientat și mai tare pe Joe Biden, care a rămas în picioare la marginea scenei, în timp ce îl asculta pe prezentator.

Joe Biden si Vladimir Putin
Grav pentru Europa, în general, și pentru România, în special, este că acest război „al elefanților“ se dă aproape de granițele noastre

Miza este supremația mondială

Dacă se mai îndoia cineva de faptul că războiul din Ucraina nu ține neapărat de dorințele expansioniste ale Moscovei, ci miza este mult mai mare, s-a convins de asta după discursurile ținute de cei doi lideri mondiali.

Nu întâmplător, după discursul lui Vladimir Putin, președintele Chinei, Xi Jinping, și-a anunțat vizita din Rusia, în timp ce Joe Biden urmează să se întâlnească miercuri, tot în Polonia, cu liderii Flancului Estic al NATO.

Altfel spus, Ucraina este doar un pion aruncat de SUA, care are în spate țările NATO și UE, în războiul cu Rusia, care este susținută tacit de China.

Chiar dacă ostilitățile au loc pe teritoriul Ucrainei, războiul pornit de Vladimir Putin are o miză mult mai mare. Practic urmează să se decidă cine stabilește noua ordine mondială.

Rămâne acum de văzut dacă Vladimir Putin și aliații săi vor reuși să câștige acest război de anduranță și va păstra Rusia ca un pol important la nivel mondial sau vom avea doar un singur „șef“ la butoane, așa cum s-a mai întâmplat după căderea Uniunii Sovietice.

Grav pentru Europa, în general, și pentru România, în special, este că acest război „al elefanților“ se dă aproape de granițele noastre, iar duelul discursurilor de marți a scos încă o dată în evidență faptul că suntem prinși într-o dispută între două forțe, iar noi suntem obligați să alegem o tabără.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite