sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Constipație la bebeluși de 2 luni. Cu ce probleme de sănătate poate fi asociat disconfortul?

Proaspetele mămici sunt panicate atunci când observe simptome de constipație la bebeluși de 2 luni. Constipația la un sugar este o tulburare digestivă în care nu se elimină scaune în timpul zilei. Constipația poate fi considerată, de asemenea, ca o afecțiune care însoțește defecarea. De exemplu, copilul produce fecale tari care provoacă disconfort în timpul defecației.

Apariția constipației este adesea asociată cu tulburări ale dietei copilului, cu procesul digestiv, cu structura tractului gastro-intestinal și cu alte patologii ale evacuării intestinului. Un lucru este important, afecțiunea necesită asistență medicală imediată și corectare în timp util. Constipația la copiii cu vârsta sub un an are propriile caracteristici fiziologice. Faptul este că nou-născutul se adaptează în mod constant la noi factori de mediu, acest lucru se aplică la schimbările din sistemul digestiv, la mecanismele actului de defecare și la frecvența scaunelor.

Constipație la bebeluși de 2 luni. De ce depinde frecvența scaunelor la un sugar?

Nevoia de a defeca, atât la sugari, cât și la adulți, apare atunci când materiile fecale intră în contact cu partea inferioară a intestinului gros. La adulți, aceste mecanisme sunt mai bine organizate, ei sunt capabili să rețină materiile fecale în rect cu ajutorul mișcărilor atât voluntare, cât și involuntare ale sfincterelor, straturi musculare speciale.

Datorită structurii sfincterului, un adult este capabil să rețină nevoia de a defeca, în timp ce un copil nu poate. În timpul hrănirii naturale, laptele intră în tractul gastrointestinal superior și declanșează un lanț de mecanisme de peristaltism. Acest mecanism presupune mișcarea alimentelor prin tractul digestiv. Fecalele ajung în rect și formează nevoia de a defeca. Înăbușirea copilului face ca fecalele să iasă și să elibereze rectul.

De regulă, frecvența scaunelor la sugar coincide cu frecvența de hrănire și poate fi de 2-3 ori pe zi. Începând cu vârsta de 2 luni, numărul de acte de defecare pe zi scade, iar odată cu hrănirea nu numai cu lapte matern, ci și cu introducerea suplimentară de alimente complementare, numărul de acte de defecare scade la 2 ori pe zi, uneori o dată la 2 zile.

Ce să faci dacă bebelușul suferă de o schimbare în procesul de defecare?

Dacă bebelușul este constipat pentru o perioadă lungă de timp, trebuie identificată cauza problemei. Părinții ar trebui să discute cu medicul pediatru pentru a afla care este cauza constipației. În cazul în care cauza este organică și legată de o anumită tulburare gastrointestinală, este necesar să se ia tratamentul prescris de medic pentru a normaliza starea copilului.

Tratamentul constipației de natură funcțională constă în alăptarea obligatorie la sân. Hrănirea naturală cu lapte matern asigură microflora corectă în intestinele copilului, funcționarea normală a acesteia și dezvoltarea adecvată a tractului gastrointestinal.

De asemenea, prin influențarea propriei diete, femeia schimbă compoziția laptelui matern. În timpul perioadei de lactație, este necesar să se urmeze un regim responsabil, să asigure multe legume, fructe și alte produse cu conținut ridicat de fibre în alimentație.

Un nivel ridicat de activitate și exerciții fizice adecvate vor contribui la ameliorarea simptomele constipației la bebeluși de 2 luni. După hrănire, copilul trebuie să fie în poziție verticală. În plus, se recomandă masajul abdominal, mângâiați ușor abdomenul bebelușului în sensul acelor de ceasornic. Mama nu trebuie să folosească în mod excesiv clismele și dispozitivele pentru a devia gazele de la copil. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească constipația și să crească simptomele.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite