Întâlnit în condiții de criză, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite dezbate de luni conflictul dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza. Este de așteptat ca Rusia, China, Franța și Marea Britanie, să voteze rezoluția, astfel că americanii ar rămâne singurii care s-ar putea opune. Continuă SUA să susțină Israel cu orice preț? Aceasta este o întrebare la care decizia americanilor poate duce sau nu la încetarea, teoretică, a conflictului. Israelienii au transmis cât se poate de clar că indiferent de decizia Consiliului de Securitate nu vor înceta atacul asupra Fâșiei Gaza. Însă dacă americanii își vor folosi dreptul de veto, atunci atrocitățile din Fîșia Gaza ar avea o oarece legitimitate.
Continuă SUA să susțină Israel cu orice preț?
Vinerea trecută, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care solicită încetarea focului în Gaza și care nu menționează grupul terorist Hamas. Interesant a fost faptul că nu mai puțin de patru țări din Europa au considerat că nu se impune încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Este vorba despre Austria, Ungaria, Republica Cehă și Croația.
Rezoluția, care a cerut încetarea ostilităților, a fost adusă în discuție de Iordania și susținută de aproape 50 de țări, inclusiv Turcia.
Împotrivă au votat, așa cum era normal, Israelul și SUA. Mai mult, ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, a calificat decizia drept una „disprețuitoare” și a respins-o.
Nu mai puțin de 45 de țări s-au abținut de la vot, printre acestea aflându-se Germania, Italia, Danemarca, Grecia, dar și România.
Cum Israelul nu a vrut să țină cont de decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite, continuarea conflictului depinde acum, în mare măsură, de rezoluția Consiliului de Securitate.
Ce face Israelul dacă trece rezoluția
Dacă rezoluția trece, iar Israelul nu se conformează, atunci lucrurile se vor complica la maxim.
În schimb, dacă SUA își folosi dreptul de veto, atunci israelienii vor putea continua, fără probleme, atacul lansat împotriva Fâșiei Gaza.
Cum Statele Unite au fost una dintre cele 14 țări care au votat împotriva rezoluției, vineri, este de așteptat ca votul din Consiliul de Securitate să fie similar.
Marea diferență între decizia de vineri și ce va decide Consiliul de Securitate este potrivit, Cartei ONU, că respectivul Consiliu de Securitate are competenţa de a impune sancţiuni internaţionale obligatorii, cum este cea prin care să oblige Israel la oprirea focului.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a precizat că Statele Unite susține atrocitățile în desfășurare comise de Israel împotriva palestinienilor, uitând probabil despre intervenția militară a Rusiei în Ucraina, care a dus, până acum, la pierderea a mii de vieți. Nebenzia acuză faptul că Washington și Tel Aviv „au planuri să extermine populația din Gaza sau să o «expulzeze» din Fâșie și să asimileze restul populației palestiniene”.
Discuțiile au continuat și marți și este de așteptat ca SUA să continue să susțină Israel, cu orice preț, fapt ce le-ar israelienilor să nu oprească atacurile împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza.