marți, 25 martie, 2025

Cresc prețurile înainte de Paște! Ce categorii de produse urmează să se scumpească

Ne aflăm la finalului lunii martie și mai sunt doar câteva săptămâni rămase până la Sărbătorile Pascale ortodoxe, iar mulți români au ales să se pregătească din timp, anticipând cheltuielile pentru masa de Paște. Conform datelor furnizate de INS (Institutul Național de Statistică), cresc prețurile înainte de Paște în diverse sectoare în perioada imediat următoare.

Cresc prețurile înainte de Paște

Există o îngrijorare cu privire la creșterea prețurilor, iar aceasta îi face pe mulți să se teamă că multe produse se vor scumpi și mai mult înainte de începutul lunii mai. Românii și-ar dori să aibă pe masă carne de miel, pască, cozonac și legume proaspete, specifice sezonului. Cu toate acestea, nu sunt siguri în ce măsură își vor permite să așeze o masă bogată de Paște.

Însă pentru români, sosirea Paștelui vine la pachet cu o majorare a prețurilor. Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS), se estimează că activitatea în sectorul construcțiilor va înregistra o creștere. În același timp, se prevede o relativă stabilitate a numărului de angajați în industriile prelucrătoare, construcții și în sectorul serviciilor. Totodată, se anticipează că prețurile se vor majora până în luna mai în industriile prelucrătoare, construcții și în sectorul comerțului cu amănuntul.

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care Nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, potrivit datelor furnizate de INS.

Conform anchetei din luna martie 2024, conducătorii din industria prelucrătoare prevăd pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producției, cu un sold conjunctural de +9%. În ceea ce privește numărul de angajați, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%. Pentru prețurile produselor industriale, se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).

Potrivit estimărilor din luna martie 2024, în sectorul construcțiilor se prevede o creștere a volumului producției pentru următoarele trei luni. Această creștere este estimată să fie de +19% conform soldului conjunctural. De asemenea, managerii anticipează o relativă stabilitate a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +5%. În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se prognozează o creștere a acestora, cu un sold conjunctural de +32%.

Se vor face angajări în unitățile comerciale

Și în sectorul comerțului cu amănuntul ne putem aștepta la schimbări semnificative. Conform estimărilor managerilor pentru următoarele trei luni, se preconizează o creștere moderată a activității economice, cu un sold conjunctural de +13%.

De asemenea, se anticipează că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra o creștere moderată, cu un sold conjunctural de +12%. Angajatorii prognozează, de asemenea, o creștere a numărului de salariați pentru următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +18%.

În ceea ce privește prețurile de vânzare cu amănuntul, managerii societăților comerciale estimează o creștere, cu un sold conjunctural +26%. Conform estimărilor din luna martie 2024, cererea de servicii (exprimată prin cifra de afaceri) va înregistra o creștere moderată în următoarele trei luni. Va fi un sold conjunctural de +8%. Se estimează că numărul de salariați va fi relativ stabil, cu un sold conjunctural de +4%.

Potrivit opiniilor exprimate de către manageri, cresc prețurile înainte de Paște pentru vânzarea și facturarea serviciilor. Acestea vor avea o tendință de creștere moderată, cu un sold conjunctural de +13%.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.