Potrivit specialiștilor de la Colliers, numărul locuințelor vândute în Capitala în primul trimestru al acestui an a înregistrat o creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2023. Aceștia avertizează că prețurile la apartamente cresc ca urmare a cererii.
Specialiștii avertizează! Cresc prețurile la apartamente
Piața imobiliară a accelerat începând cu anul 2024, înregistrând în primul trimestru o creștere considerabilă de 18% a numărului de tranzacții la apartamente în București, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor furnizate de Colliers. În alte zone ale țării, cererea pentru proprietăți rezidențiale a înregistrat creșteri chiar mai semnificativă, de 19%. Observând dorința continua de achiziție, consultanții Colliers au remarcat că relaxarea situației financiare va alimenta cererea pentru locuințe.
În localitățile cu mai puține proiecte de construcție de locuințe în viitorul apropiat, acest aspect va genera o presiune suplimentară asupra prețurilor. Cu toate acestea, în primele luni ale anului în curs, experții de la Colliers anticipează că pe piața rezidențială se va menține un echilibru între cerere și ofertă.
„Deși luna martie nu a continuat trendul anilor record pentru vânzări înregistrat în 2021-2022, piața nu susține încă o accelerare semnificativă a numărului de tranzacții, mai ales că și costurile de finanțare rămân ridicate. În contextul în care inflația scade mai lent decât era prevăzut în prognozele oficiale, anticipăm că o scădere mai semnificativă a ratei dobânzilor, față de nivelul puțin sub 6% înregistrat în prezent, va fi observată cel mai probabil la începutul anului viitor.
Dacă nu vor apărea noi șocuri majore care să afecteze cererea de apartamente în următoarea perioadă, ne așteptăm ca fluctuațiile mari de la o lună la alta, specifice anilor de după pandemie, să fie înlocuite treptat de variații mai moderate și mai previzibile”, a subliniat Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Chiar dacă se estimează că numărul de locuințe vândute va înregistra o scădere atât în acest an, cât și în anul viitor, în București, unde vânzările au înregistrat o creștere de aproximativ 18% în primele trei luni în comparație cu aceeași perioadă din 2023, creșterea cererii va exercita presiune asupra prețurilor pe termen mediu.
Situația în marile orașe ale țării
În rândul marilor orașe, Timișoara a înregistrat cele mai semnificative creșteri de vânzări, cu un procent de 24%. Cu toate acestea, este important de menționat că principalul factor care a influențat această evoluție este efectul de bază. În contextul în care vânzările din primele două luni ale anului precedent au fost extrem de scăzute, determinate de creșterea costurilor de finanțare, această creștere aparent impresionantă este parțial atribuibilă unei comparații cu o perioadă de bază mai slabă.
În Cluj-Napoca, ritmul vânzărilor din luna martie nu a fost la fel de intens ca la începutul anului, însă pe întreg trimestrul, tendința a fost similară cu cea din București, înregistrând o creștere de 18%. Având în vedere că Clujul se situează în fruntea clasamentului cu cea mai costisitoare piață rezidențială din țară, experții de la Colliers consideră că realizarea unor noi recorduri de vânzări în următorii ani va fi mai dificilă, în absența unei accelerări a ritmului de dezvoltare a noilor locuințe.
În Iași, numărul tranzacțiilor din primul trimestru a depășit semnificativ valorile înregistrate anterior, aceasta fiind rezultatul finalizării mai multor ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni în prima parte a acestui an. Chiar și fără impactul acestor noi livrări, se observă o tendință ascendentă a vânzărilor în Iași față de ultimii ani, sugerând o accelerare a ritmului de dezvoltare al orașului.
„Dacă analizăm strict numărul de tranzacții și comparăm începutul lui 2024 cu anii record, observăm o scădere de 15%, în timp ce, în raport cu perioada 2017-2019, constatăm un plus de 20%. Unul dintre motivele pentru care nu facem prea des comparații cu anii dinaintea pandemiei este că s-au produs multe schimbări de atunci.
De exemplu, în ultimii 6 ani s-au construit peste 400.000 de locuințe în România, iar un stoc de locuințe în creștere s-ar traduce și printr-o creștere a numărului de tranzacții. În plus, salariul mediu net la nivel național s-a dublat în ultimii 6 ani, iar PIB-ul în aceeași perioadă a crescut cu aproape 70%. Prețurile apartamentelor nu au rămas neschimbate, ci au crescut considerabil în orașele mari, în special în cazul construcțiilor noi”, a mai spus Gabriel Blăniță.
Pe fondul adoptării standardelor nZEB (nearly Zero-Energy Buildings) cresc prețurile la apartamentele și construcțiile noi, contribuind la complexitatea actualei piețe rezidențiale. În acest context, comparația între diferitele perioade devine din ce în ce mai dificilă. Este esențial să analizăm atât indicatorii backward-looking, cum ar fi numărul de tranzacții, prețurile, raportul de accesibilitate, stocul, livrările, etc., cât și indicatorii forward-looking, cum ar fi autorizațiile emise, cererile de credite și intenția de cumpărare, pentru a obține o imagine completă a pieței rezidențiale în evoluție, a adăugat Gabriel Blăniță.