miercuri, 19 martie, 2025

Crește vârsta de pensionare pentru femei? Ce spune Marius Budăi

Noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative în ceea ce privește condițiile de pensionare atât la limită de vârstă, cât și anticipat, afectând viitorii pensionari.

Schimbările vizează în principal vârsta de pensionare, condițiile de acordare a pensiei anticipate și pensiei parțiale anticipate, precum și alte forme de pensie, cum ar fi pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Astfel, cele mai importante discuții au fost iscate de posibilitatea creșterii vârstei de pensionare pentru femei. Acum, vârsta standard este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de 35 de ani.

Crește vârsta de pensionare pentru femei?

Una dintre cele mai importante modificări este creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei, care va ajunge la 63 de ani până în 2030 și ulterior la 65 de ani până în 2035.

Măsura vine în contextul în care ministrul Muncii a asigurat că vârsta de pensionare nu va crește arbitrariu, ci doar în cazul unei creșteri semnificative a speranței de viață, scenariu considerat improbabil.

Pensionarea la limită de vârstă necesită îndeplinirea simultană a cerințelor referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de contribuție. Astfel, vârsta standard este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de 35 de ani.

Pensionarea anticipată este posibilă pentru cei care au un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani peste stagiul complet, permițând ieșirea la pensie cu până la 5 ani înainte de vârsta standard. În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta este disponibilă pentru persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, cu ajustarea cuantumului pensiei în funcție de stagiul de cotizare acumulat.

Totuși, profesorii din învățământul preuniversitar care ajung la vârsta de pensionare preferă mai degrabă să solicite prelungirea activitații la catedră pentru câțiva ani decât să se pensioneze.

Ce spune Marius Budăi

Fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, intervine în disputa legată de posibila majorare a vârstei de pensionare. Marius Budăi a declarat că acest lucru nu se va întâmpla pe termen scurt.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește ca după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață. O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a precizat Marius Budăi.

Reacția a venit după ce în spațiul public s-a vehiculat scenariul ca 1,6 milioane de pensionari să aibă pensiile înghețate începând de anul viitor.

Guvernul a adoptat normele de aplicare pentru legea pensiilor fără să modifice în vreun fel articolul care a stârnit cele mai mari controverse, legat de creșterea vârsta de pensionare pentru femei. O altă interpretare este că în noua lege și vârsta de pensionare va putea fi majorată după bunul plac al Guvernului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.