În ciuda prețurilor foarte mari, stațiunile din România sunt pline, devenind din ce în mai greu să găsim cazare în perioada pe care o dorim. Vârful sezonului estival este perioada dintre 1 iulie și 15 august, când prețurile pentru cazare explodează. Înainte de 1 iulie, costurile de cazare erau, în medie, la un preț cu 20 de procente mai mic. Dar prețurile la cazare nu sunt singurele care au crescut. Comercianții profită și ei de avalanșa de turiști de pe litoral. Porumbul fiert pe plajă a ajuns la un preț incredibil.
Porumbul fiert pe plajă se vinde de 10 ori mai scump
Alarmați de această situație, românii sunt puși în situația de a face un plan riguros pentru cheltuieli. În aceste condiții, închirierea unui șezlong este 50 lei pe zi, iar dacă mai poftim și la o înghețată, bere sau porumb fiert sau copt, suma de care avem nevoie zilnic se simte la buzunar. La un scurt calcul, din prețul pe care o familie din 3-4 membri l-ar plăti pentru porumb fiert la plajă, se poate cumpăra un meniu pentru prânz.
Comercianții ambulanți se bazează pe faptul că românii care vin în vacanță o dată pe an își doresc să se relaxeze, astfel că închid ochii la prețurile umflate. Prețul porumbului dulce cumpărat pe plajă este de până la 10 ori mai mare decât cel cu care a fost achiziționat de la agricultori. În piețele din Dolj, comercianții pot cumpăra un știulete pentru doar 1 leu.
În acest preț cerut de vânzătorii ambulanți pentru un porumb intră și riscul de a ne îmbolnăvi, cum condițiile în care a fost preparat nu sunt verificate de nimeni. La aceasta contribuie și faptul că este deseori plimbat ore bune pe plajă, prin soare, care crește posibilitatea ca acesta să fie contaminat cu bacterii periculoase, precum Salmonela, Stafilococ auriu sau E.coli.
Știuleții de porumb vânduți pe litoral costă nu mai puțin de 10 lei, preț pe care, mulți turiști refuză să îl plătească. Porumbul dulce din Dăbuleni, pe care-l găsim în tarabe în plină lună de vară este cultivat în solare, fapt pentru care prețul este mai piperat.
Beneficiile consumului de porumb
Însă, dacă este preparat în condiții optime, cu toate criteriile de igienă, porumbul este o gustare plină de substanțe nutritive pentru organism, cu doar 97 de calorii per suta de grame.
Datorită conținutului de vitamina E, porumbul este indicat celor care au un nivel crescut al colesterolului, previne artrita, și micșorează șansele apariției de ateroscleroză şi de infarct. În plus, vitamina E care se găsește în compoziția acestuia previne artrita și scade nivelul colesterolului, astfel micșorând șansele apariției de ateroscleroză şi de infarct. Totodată, conține potasiu, un mineral care contribuie la buna funcționare a inimii.
Carbohidrații din porumbul fiert sunt unii sănătoși care conferă energie și împiedică depunerea grăsimilor, deoarece anumite molecule din compoziția sa grăbesc arderile. Astfel, dacă e consumat într-o cantitate potrivită el poate deveni un aliat în curele de slăbire. Porumbul fiert pe plajă costă nu mai puțin de 10 lei.