De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element decisiv în calculul pensiilor, va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce ănseamnă o creştere cu 12,1%. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025.
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025
Minsitrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a precizat, într-o postare pe pagina de Faceboook a Ministerului Muncii, că mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025, mai precizează ministra Muncii.
Altfel, miercuri, 20 noiembrie 2024, se împlinește un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de #pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.
Noua lege clarifică și momentul în care se fac majorările și introduce garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie, a mai transmis Simona Bucura-Oprescu.
Punctul de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie
Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
Potrivit Ministerului Muncii, la acest moment, aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme ale softului de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), însă aceştia şi-au primit în fiecare lună pensiile, însă la valoarea din august 2024, urmând ca diferenţele în plus rezultate ca urmare a recalculării sau revizuirii să le primească cel mai târziu în luna decembrie.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că a cerut conducerii CNPP ca în regim de urgenţă să fie finalizate toate procedurile aşa încât toţi pensionarii să-şi primească, până în luna decembrie, deciziile de recalculare, precum şi drepturile aferente acestora.
Casa Naţională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România, iar dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii, adică 82,56 %. Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeaşi valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toţi aceşti pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică. Este important de ştiut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.
Astfel, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025.