luni, 20 mai, 2024

Cultura din România este grav amenințată. Mai mult de jumătate dintre teatre, muzee și biblioteci riscă să fie desființate sau reorganizate

Această lună de vară a debutat cu turbulențe semnificative pentru scena culturală din România. Evenimentele au fost declanșate de proiectul ordonanței prin care Guvernul României intenționează să gestioneze mai riguros bugetul de stat, prin „descentralizarea serviciilor publice și disciplină economico-financiară”. Mai mult de jumătate dintre teatre, muzee și biblioteci riscă să fie desființate sau reorganizate.

Teatre, muzee și biblioteci riscă să fie desființate

Anumite elemente din acest proiect de ordonanță, susținut de premierul Ciolacu și de Boloș, ministrul Finanțelor, se concentrează pe instituțiile publice, inclusiv cele din sfera culturală, ce dispun de un număr sub 50 de angajați. Conform propunerii, începând cu 1 ianuarie 2024, aceste instituții vor parcurge o etapă extinsă de „transformare”.

Cultura românească se confruntă cu dificultăți semnificative, având în vedere că peste 60 la suta din muzee, teatre și biblioteci ar putea fi în pericol de a fi dizolvate sau restructurate, conform noii ordonanțe de urgență care va introduce noi măsuri fiscale. În acest context, reprezentanții instituțiilor culturale au depus un memoriu la Guvern, solicitând retragerea acestor măsuri.

Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, care a fost vizitat de peste 20 de mii de persoane de la începutul anului, funcționează cu un personal de 17 angajați și se numără printre instituțiile culturale vizate de propunerea de ordonanță privind noile măsuri fiscale. Conform acestei propuneri, instituțiile culturale cu mai puțin de 50 de angajați ar putea trece prin procese de reorganizare, desființare, fuzionare sau comasare. De asemenea, posturile vacante ar putea fi eliminate.

Care ar putea fi consecințele noilor măsuri

Aceste măsuri ar putea aduce multe instituții în imposibilitatea de a funcționa. Discutăm despre falimentul culturii. Există suficiente surse de economisire în cadrul bugetului, fără a pune în pericol viața culturală a României, „mai ales într-un an în care România deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, este de părere Valer Rus, managerul Muzeului Casa Mureșenilor Brașov.

Muzeul de Artă din Brașov, cu un personal de 18 angajați, se află într-o situație similară.

„Nu putem decât să ne îngrijorăm și noi ca instituție de cultură cu privire la comasări în general și în particular la lipsa de personal acută pe care o înregistrăm”, a afirmat Radu Tătaru, șeful secției de Artă din cadrul Muzeului de Artă Brașov.

Este crucială nevoia de specialiști în acest context. O angajată a muzeului pe postul de conservator, a spus ce presupune exact această meserie.

„De monitorizarea microclimatului în spațiile de exepunere și depozitare. Pentru protejarea bunurilor culturale, în special tablourile pe pânză sunt un pic mai sensibile la umiditate”, a explicat Simona Tătaru, conservator.

La nivel național, din cele 469 de instituții publice de cultură active în prezent, 61% ar putea fi afectate de noile măsuri fiscale. Rețeaua Națională a Muzeelor a adresat un memoriu către Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii, solicitând modificarea sau eliminarea acestor măsuri.

„Am transmis o opinie argumentată cu privire la faptul că domeniul cultural nu poate fi tratat într-un mod uniform, precum administrația publică. Reducerea cheltuielilor în domeniul cultural, dacă nu este realizată cu discernământ, ar putea afecta iremediabil un sector ce ține de identitatea națională”, a menționat Raluca Țurcan, ministrul Culturii.

De asemenea, a fost inițiată o petiție, care a strâns peste 17.000 de semnături. Peste 60 la sută dintre teatre, muzee și biblioteci riscă să fie desființate sau reorganizate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.