joi, 23 mai, 2024

Cum afectează pantofii cu toc înalt sănătatea coloanei vertebrale? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Trebuie să menținem o anumită curbură” – VIDEO

Multe femei poartă pantofi cu toc înalt, în ciuda faptului că aceștia afectează coloana vertebrală pe termen lung. Iată avertismentul făcut de prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Unele femei poartă tocuri înalte zilnic, chiar dacă o astfel de încălțăminte nu este foarte confortabilă. Potrivit mai multor studii, s-a demonstrat că tocurile înalte pot afecta sănătatea coloanei vertebrale, dar și alte părți ale corpului, cum ar fi șoldurile sau genunchii.

În conformitate cu unele cercetări, tocurile înalte pot, chiar, să modifice alinirea naturală a coloanei vertebrale, nu doar să genereze dureri de spate. În acest mod, corpul încearcă să arate că suferă și înlocuiește dezechilbrul cauzat de călcâie prin îndoirea coloanei vertebrale și a șoldurilor.

Cum afectează pantofii cu toc înalt sănătatea coloanei vertebrale? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Tocurile mai mari schimbă la nivelul coloanei curburile”

Pe termen lung, purtarea pantofilor cu toc înalt poate să declanșeze modificări ale anatomiei umane. De pildă, poate îngroșa tendoanele, poate scurta mușchii gambei sau poate determina coloana vertebrală să devină hiperlordotică.

Tocmai de aceea, medicul Rodica Chiriac încurajează purtarea pantofilor cu toc care nu depășesc patru centimetri. În caz contrar, curburile de la nivelul coloanei se schimbă, iar, în timp, se ajunge la hiperlordoză. Aceasta apare în momentul în care curbura interioară a coloanei vertebrale din partea inferioară a spatelui este exagerată. Hiperlordoza poată să apară la toate vârstele și este asociată cu dureri de spate, în cazurile ușoare sau cu dizabilități considerabile, în cazuri severe.

„Tocurile, dacă nu depășesc patru centimetri, nu ne afectează. Dar tocurile mai mari schimbă la nivelul coloanei curburile. Deci trebuie să menținem o anumită curbură pe coloana vertebrală. O hiperlordoză sau o ștergere a acesteia este dăunătoare pentru coloană.”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, în cadrul emisiunii BZI LIVE..

Cum pot fi reduse efectele purtării tocurilor? Sfaturi simple pentru confort sporit

Pentru că femeile nu vor renunța la tocuri prea curând, este important ca acestea să țină cont de câteva sfaturi importante. În acest fel, vor scădea considerabil efectele negative ale purtării pantofilor cu toc înalt, fără să fie nevoite să le evite complet.

În primul rând, este esențial ca reprezentantele sexului frumos să facă exerciții de stretching pentru mușchii picioarelor, înainte să își încalțe pantofii și după ce i-au dat jos. De asemenea, ideal ar fi să își cumpere pantofi după-amiaza, atunci când picioarele sunt mai umflate și să evite vârful ascuțit.

Atunci când merg să își achiziționeze pantofi, femeile trebuie să țină cont că cei mai potriviți sunt cei cu branțuri din piele, care nu permit tălpii să alunece. Acestea previn transpirația piciorului, țin la distanță infecțiile și păstrează confortul.

Nu în ultimul rând, femeile trebuie să-și achiziționeze o varietate largă de pantofi și să evite să poarte același gen de pantof zilnic. Astfel, vor conferi picioarelor și coloanei vertebrale câteva momente de relaxare.

o femeie în mijlocul mai multor perechi de pantofi
Este esențial ca reprezentantele sexului frumos să facă exerciții de stretching pentru mușchii picioarelor, înainte să își încalțe pantofii și după ce i-a dat jos.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite