În amenajarea spațiilor mici, indiferent dacă ne referim la o garsonieră cochetă sau la o casă din centrul orașului cu camere mici, cel mai mare obstacol începe cu alegerea mobilierului potrivit. Iar, dacă spațiul pe care vrei să-l decorezi este livingul, oricare ar fi rolul atribuit acestuia, cameră de zi, colț de socializare sau spațiu de relaxare și creație, mobila living joacă un rol decisiv în conturarea design-ului și confortului de care te vei bucura ulterior.
În funcție de dorințele și intențiile tale de a atribui diferite funcționalități livingului și de spațiul disponibil vei începe prin a defini posibile zone de utilitate, separate între ele și cu mobilier living specific amenajării, zona de socializare, de dining, de relaxare, de birou, de bar sau chiar camera de oaspeți.
Din cauza spațiului insuficient, unele din aceste zone vor fi cumulate pe un spațiu mai restrâns, folosindu-se mobilă living versatilă și cu funcții multiple. Mobilierul pentru economie de spațiu trebuie să fie funcțional, estetic și ergonomic în același timp. Rezultatul pentru un living modern și primitor trebuie să permită o deplasare nestânjenită de covoare sau piese de mobilier living inutil.
Piese de mobilier living care eficientizează spațiul
Pentru eficientizarea spațiului în living, fiecare metru pătrat trebuie utilizat la maximum, iar fiecare piesă de mobilă living trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și nu numai.
Mobila va avea mai multe funcționalități, mobilierul ales trebuie să fie flexibil, să-și schimbe forma și dimensiunile în funcție de necesitățile de moment și să fie modular, pentru a putea fi rearanjat și a rezolva mai multe probleme. După ce ți-ai evaluat spațiul în living și ți-ai identificat nevoile, următorul pas logic este să alegi un mobilier living care să se armonizeze cu ambele.
- Mobilier multifuncțional
Mobilierul multifuncțional este așa cum spune și numele un mobilier cu mai multe funcții combinate și care folosește mai eficient spațiul de locuit. Funcțiile combinate variază, dar o variantă comună este de a avea o funcție suplimentară de depozitare încorporată. Poți alege mobilier de depozitare precum otomani și măsuțe de cafea care se pot dubla cu ușurință ca depozitare pentru pături, lenjerie și tehnologie.
- Canapeaua extensibilă – Un living nu este complet fără o canapea, iar canapeaua sau colțarul extensibil este poate cea mai folosită mobilă living multifuncțională, fiind ușor de folosit. Este mai mult decât o simplă canapea. Arată și funcționează ca o canapea normală, însă în câteva secunde poate fi întinsă și folosită pe post de pat de dormit. Canapelele extensibile îndeplinesc funcțiile unora obișnuite, dar au și atribuții de pat și spațiu de depozitare, fiind astfel ideale atunci când nu ai spațiu suficient și ești nevoit (pentru tine sau pentru musafiri) să transformi camera de zi în dormitor.
- Masa multifuncțională și extensibilă – Se transformă dintr-o masă consolă în masă birou sau chiar masă de sufragerie pentru 10 persoane. O astfel de masă este soluția ideală când spațiul din living nu permite existența zonei de dining, iar în perioada când nu este folosită, masa poate fi strânsă complet sau chiar depozitată într-un colț.
- Măsuța de cafea cu spații de depozitare – Se poate transforma dintr-o masă într-un loc în care să ascunzi lucrurile pe care le folosești frecvent, de la cărți, telecomandă sau mici obiecte personale.
- Mobilier modular
Cu piese de mobilier living modulare vei avea posibilitatea să creezi un ambient unic și personalizat, adaptabil în funcție de necesități. Versatilitatea unui mobilier modular îți va permite să redecorezi după propriile idei și nevoi, fără să investești de fiecare dată în mobilă nouă.
- Dulapuri modulare – Sunt corpuri de mobilier extrem de versatile care pot fi suprapuse, alăturate sau poziționate individual după bunul plac și nevoi. Acestea sunt cele mai reprezentative piese de mobilier modular capabile să recreeze orice spațiu și să se încadreze în orice living modern. Dulapurile modulare sunt disponibile în diferite configurații, astfel încât dacă ai un spațiu mai restrâns poți opta pentru un dulap cu o ușă astfel încât să se încadreze perfect chiar și într-un living mic.
- Colțare modulare – Sunt piese de mobilier living de bază care, prin versatilitatea pieselor, pot fi recompuse, restructurate, reașezate, separat sau împreună.
- Rafturi modulare – Pot fi puse pe pereți pur și simplu pentru decor, cu obiecte și decorațiuni plasate pe ele sau pot fi utilizate în scopuri practice pentru cărți sau obiecte care au un design aparte.
- Biblioteci modulare – Valorifică spațiul pe verticală şi pot ascunde adevărate “comori” (blaturi de birou, locuri de depozitare sau chiar paturi). Aceste biblioteci modulare concepute în funcţie de nevoile şi cerinţele actuale dau posibilitatea unei decorări practice și atractive.
În afara pieselor de mobilier multifuncțional care te ajută să eficientizezi spațiul din living, de mare ajutor sunt și obiectele de decor. Placările cu oglinzi, ajută la amplificarea spațiului. Cu oglinzi se pot crea efecte greu de obținut cu alte materiale, acestea creează jocuri de lumină și culoare și măresc spațiul. O oglindă mare așezată în fața unei ferestre va avea un efect de maximizare și luminare a spațiului.
De asemenea, nu te lăsa atât de prins în amenajarea spațiului limitat din living încât să uiți să adaugi câteva piese statement. Acestea spun întotdeauna câte ceva despre personalitatea ta și însuflețesc decorul. Poate fi o masă laterală antică, eventual de la bunici, un scrin vintage, o banchetă, o lampă cu design deosebit sau chiar pernele colorate de pe canapea.
Practic, atunci când alegi mobilier pentru spații mici nu trebuie să rămâi blocat în ideea de mobilier living pentru casa de păpuși, ci să alegi inteligent piese de mobilă living care să nu îți blocheze vederea dintr-o zonă în alta. Încearcă mobila living modulară și multifuncțională, biblioteci deschise, mese din sticlă sau acril și scaune cu profile subțiri, care îți vor umple camera cu confort și utilitate fără a o face să pară înghesuită.