Anca Buruciuc, specialist în nutriție și dietetică, ne-a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE cum să ne păstrăm echilibrul alimentar în post. Care sunt secretele unui post reușit?
Postul alimentar constă în abținerea de la mâncărurile și băuturile de frupt pentru o anumită perioadă de timp, în unele situații fiind înlocuită sau însoțită de abținerea de la alte produse sau practici. Printre alimentele de post se numără: laptele și derivatele acestuia (brânză, smântână, unt etc.), ouăle și carnea.
Din punct de vedere religios, postul este o stare spirituală de reflecție asupra propriei persoane spre regăsirea adevărului, a umilinței, iubirii și încrederii.
Cum păstrăm echilibrul alimentar în post? Iată ce spune specialistul în nutriție și dietetică Anca Buruciuc
Pentru a păstra echilibrul alimentar în post, este necesar să consumăm alimente proaspete, cum sunt fructele și legumele. În acest fel, la finalul postului, reușim să ne păstrăm greutatea și chiar să scăpăm de câteva kilograme în plus. În privința fructelor este foarte important să nu le consumăm în cantitate mare, deoarece conțin zaharuri și pot contribui la acumularea de kilograme nedorite.
Prin urmare, ajungem să avem un echilibru foarte bun, atunci când ne axăm foarte mult pe zona vegetală și mai puțin pe carbohidrați și zaharuri.
„Ideea asta de a folosi postul ca și parte de curățare, de detoxifiere, ea nu prea se aplică. Pentru că în momentul în care ai decis să urmezi un program de detoxifiere, de curățare, de eliminare a proteinei animalice, ăsta este scopul, în general el trebuie făcut foarte cinstit și atunci va exista întotdeauna un echilibru foarte bun între alimentele gătite și alimentele crude, între cantitatea de cartofi și cantitatea de paste, adică sunt un pic diferite cele două aspecte.
Dacă ajungem să urmăm un program în care în perioada asta de post mi-am propus să mănânc foarte curat, să mă bucur foarte mult de legume crude, să fiu atentă la zonele de zaharuri, inclusiv partea de fructe, inclusiv partea de fresh-uri, inclusiv partea de dulciuri, pentru că și ele sunt variante de post foarte multe. Ne dezicem de ele și asta deja nu mai intră în aria de detox, să-i zicem, nu-i neapărat foarte corect folosit cuvântul. Asta ar însemna că ar veni cu o scădere în greutate, dacă ajungem într-un echilibru din ăsta foarte bun, în care ne axăm foarte mult pe zona vegetală.”, a declarat Anca Buruciuc, specialist în nutriție și dietetică, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Anca Buruciuc: „De aici vine creșterea în greutate”
Creșterea în greutate intervine atunci când nu acordăm atenție alimentelor pe care le consumăm. În acest fel, alimentația poate deveni dezechilibrată și, pentru că nu avem starea de sațietate pe care ne-o conferă proteina animală, avem tendința să mâncăm constant ceva dulce, să bem o cafea, să adaugăm puțin zahăr.
„În partea cealaltă intrăm în direcția în care ajungem să punem kilograme în plus în perioada postului, dacă alimentația devine foarte dezechilibrată. Pentru că neavând starea de sațietate pe care ți-o dă o proteină animală, vei avea tendința constant de a mai mânca ceva, de a mai mânca ceva dulce, de a mai lua un covrig, de a mai bea o cafea, de a mai pune un pic de zahăr, tocmai ca să completăm și să completăm. Și de aici vine, practic, creșterea în greutate.”, a adăugat Anca Buruciuc.