marți, 21 martie, 2023

Cum poate fi gestionată dieta în perioada sărbătorilor? Sfaturile Ancăi Buruciuc, specialist în nutriție și dietetică – VIDEO

Publicat:

Ții dietă și nu știi cum să o gestionezi în perioada sărbătorilor, atunci când mâncarea este din abundență? Iată care sunt sfaturile Ancăi Buruciuc, specialist în nutriție și dietetică.

Să ții dietă nu este ușor, mai ales când în jurul tău toți oamenii se înfruptă cu cele mai alese bucate. Acest lucru se întâmplă în perioada sărbătorilor, când mâncarea este extrem de calorică, dar este și foarte bună, drept pentru care te abții cu greu să nu guști măcar. Ei bine, află că poți face acest lucru, chiar și dacă ești la dietă, fiindcă această perioadă va trece, iar tu vei putea reveni la rutina ta zilnică. Mai rău ți-ai face dacă ți-ai înfrâna poftele și ai tânji după acea felie de cozonac, de tort sau după acea salată de boeuf, pe care ai așteptat-o cu sufletul la gură pe tot parcursul postului.

Cum poate fi gestionată dieta în perioada sărbătorilor? Anca Buruciuc: „Nu există diete în perioada asta”

Perioada sărbătorilor constituie doar o perioadă de încercare de a ține echilibrul în alimentație. Potrivit specialistului în nutriție și dietetică Anca Buruciuc, orice dietă începută sau menținută în perioada sărbătorilor, vine la pachet cu numeroase frustrări, lucru care poate să genereze probleme pe partea emoțională. Deși slăbești, nu te simți bine cu tine, iar scopul dietei este de a crea un echilibru între fizic și psihic.

Astfel că, dacă te axezi foarte mult pe mesele de prânz în familie, atunci trebuie să fii foarte atent la ce mănânci dimineața și seara . De asemenea, dacă obișnuiești să iei mese bogate seara la diverse petreceri, ai mare grijă la ce se întâmplă pe parcursul zilei.

„N-am putut să zic niciodată oamenilor din jurul meu: „Treceți peste perioada sărbătorilor, ca și cum nu ați avea mâncare în casă.”, pentru că nu există așa ceva. Există doar o încercare de a ține echilibrul. Nu există diete în perioada asta, pentru că orice dietă venită în perioada sărbătorilor va veni la pachet cu n-șpe mii de frustrări, lucruri care nu o să ne ajute pe partea emoțională. Slăbim, dar nu suntem bine cu noi. Și atunci scopul unei alimentații echilibrate și ținta, de fapt, în perioada sărbătorilor este să reușim să păstrăm un echilibru între mese.

Dacă știm că ne axăm foarte mult pe mesele de prânz în familie, atunci suntem foarte atenți la ce se întâmplă dimineața și seara. Dacă știm că, de obicei, avem mesele mult mai bogate puse seara la diverse petreceri, atunci sunt foarte atent la ce se întâmplă pe parcursul zilei.”, a declarat Anca Buruciuc, specialist în nutriție și dietetică, pentru BZI LIVE.

Cele mai bune sfaturi ale specialistului Anca Buruciuc

Dacă ai pregfătit mâncare de sărbători, nu este nevoie să stai departe de ea, doar pentru că ai pregătit o cină în familie. Pe parcursul zilei încearcă să mănânci cantități reduse de alimente și să ai pauze rezonabile între mese. Astfel că, între două și trei ore este recomandat să ai un repaus alimentar, pentru a nu-ți suprasolicita organismul și pentru a nu dezechilibra metabolismul.

Potrivit Ancăi Buruciuc, este important să nu combini mâncarea pregătită de sărbători cu alimente sănătoase, doar pentru a avea parte de un oarecare echilibru. Te poți axa pe mâncarea sănătoasă imediat după terminarea perioadei de sărbători.

„Foarte atent, în sensul că nu stau toată ziua și mănânc salate și seara mă duc să mânânc ce este la masa respectivă, ci pot să mănânc din ceea ce am pregătit, dar în cantități reduse și totuși să păstrăm niște pauze rezonabile între mese. Adică între două și trei ore să avem un repaus alimentar. Să nu încercăm să mâncăm: „Îmi doresc să mănânc și sănătos și consider că dimineața, după ce am mâncat o felie de cozonac, poate ar fi bine să-mi fac un fresh, că pare sănătos.” Nu, lăsăm doar ceea ce am mâncat la momentul respectiv. Dacă știm că avem dulciurile, că avem cozonacul, că avem salata, le păstrăm de sine stătătoare. Nu le-aș mai combina nici cu fructe, nici cu alte produse care par sănătoase. Combinația nu este fericită, însă va fi prezentă. Dacă am mâncat o zi, nu o să moară nimeni și nici nu o să-i strice starea de sănătate a omului. Dar e vorba, efectiv, de echilibru.”, a adăugat Anca Buruciuc.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite