duminică, 3 martie, 2024

Cum poţi avea abonament la sală gratuit de la angajator. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a promulgat o nouă lege care îi vizează pe o parte dintre români. Astfel, salariaţii pot beneficia de un abonament la sală gratuit, dacă angajatorul doreşte acest lucru.

Important de precizat este faptul că această facilitate oferită extra-salarial îi scuteşte pe angajatori de anumite taxe.

Salariaţii pot avea un abonament la sală gratuit. Ce spune noua lege

De la 1 ianuarie 2023, toţi angajaţii din România pot beneficia de o serie de facilităţi. Aşadar, mai mulţi parlamentari din cadrul Guvernului României au iniţiat o lege care are drept scop ca românii să nu mai fie sedentari și să facă mai multă mişcare şi, implicit, să adopte un stil de viaţa sănătos.

„Legea adoptată pe care am co-iniţiat-o, introduce, după modelul deducerilor pentru Pilonul III şi pentru asigurările de sănătate, o nouă deducere: pentru sălile de sport şi alte facilităţi sportive. Legea are drept scop ca românii să poată merge să facă sport şi mişcare, să aibă un stil de viaţă mai sănătos“, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR.

Legea 34/2023 a fost aprobată de preşedintele statului român şi prevede ca firmele să acorde angajaţilor abonamente pentru sport, iar acestea nu vor fi taxate. Companiile nu vor plăti pentru ele impozit pe venit, contribuţia la sănătate şi la pensie. Important de precizat este faptul că acestea vor intra în limita de 33 la sută, iar facilitatea nu trebuie să depăşească 400 de euro pe an.

„Angajatul poate să meargă la sală, să își facă abonament, iar apoi să meargă cu factura la angajator. El îmi plătește mie (ca angajat), dar nu mai mult de 990 lei/lună. Apoi încă 990 lei. Poate da și 300 lei din factura asta, și tot așa până ajung la valoarea de maxim 400 euro”, explica Cornel Grama.

Guvernul României încearcă să încurajeze mişcarea

Legea iniţiată de parlamentarii români încearcă stimularea cetăţenilor să facă mai mult sport. Concret, toţi salariaţii pot merge la recuperare medicală, sală, înot, tenis sau să practice alt sport într-un club de amatori pot beneficia de un abonament plătit de angajator. Aceste sume vor fi înregistrate în contabilitate şi sunt scutite de impozit, fiind trecute ca şi cheltuieli deductibile.

„Legea completează Codul fiscal în sensul introducerii în categoria cheltuielilor deductibile a contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scopul de întreţinere, profilactic sau terapeutic“, au mai spus inițiatorii proiectului.

Conform ultimului raport al Comisiei Europene publicat în amiș 2021, speranța de viață în România rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Din păcate, statul roman se afla cu aproximativ șase ani sub media europeamă. Jumătate din numărul total de decese pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali care includ sedentarismul, alimentația nesănătoasă sau fumatul.

Important de precizat este faptul că valoarea maximă trebuie să fie de 400 de euro pe an şi nu este obligatorie. Fiecare companie alege dacă doreşte să acorde aceste facilitaţi angajaţilor săi.

De această facilitate fiscală vor beneficia și persoanele fizice care obțin venituri din activităţi independente. Abonamentele la sală gratuite vor putea fi incluse în categoria cheluielilor deductibile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite