joi, 10 octombrie, 2024

Cum pregătești masa de Paște, cu buget redus: Sfaturile unui cunoscut bucătar

Cu doar doua zile înainte de cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, Paștele, ne aflăm încă în perioada celor 40 de zile de post, când credincioșii se pregătesc spiritual pentru a sărbători Învierea Domnului.

În acest context, se conturează și aspectul tradițional al ospitalității și împărțirii bucuriei împreuna cu cei dragi, în jurul unei mese festive. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, media ne-a bombardat cu informații despre creșterea prețurilor care ar putea fi o dificultate atunci când plănuiești cum să pregătești masa de Paște.

Cum pregătești masa de Paște, cu buget redus

Bucătarul Petrică Dumitrescu, în vârstă de 27 de ani, este un expert în domeniul gastronomiei, având o experiență de 12 ani în industrie. Acesta lucrează în domeniul ospitalității încă de la vârsta de 15 ani, acumulând o experiență considerabilă în cadrul unor restaurante prestigioase, precum și în cadrul unei companii de consultanță pentru industria HoReCa, LifeBox. Recent, acesta și-a început propria afacere, devenind partener în cadrul firmei de consultanță ASP Concept.

„Pot spune că eu nu gătesc, eu iubesc! Spun asta pentru că în fiecare preparat eu pun dragoste și vreau să transmit pasiunea mea pentru mâncare. Sunt de părere că hrana nu este doar o nevoie, ci mult mai mult de atât. Ea ne aduce împreună la masă. O simplă farfurie ne pote trezi amintiri legate de persoane, zone sau perioade ale vieții. Am ales această meserie pentru că îmi place să mă joc cu aromele, să dăruiesc și să transmit bucurie printr-o simplă farfurie”, a spus bucătarul Petrică.

Petrică Dumitrescu ne oferă și câteva sfaturi practice pentru a nu depăși bugetul atunci când facem cumpărături alimentare.

„Verific ce produse am în frigider și în ce stare sunt. Îmi fac o listă de cumpărături împărțită în următoarele categorii: legume și fructe, carne, pește, băcănie, produse congelate. Asta mă ajută în economisirea timpului și să nu uit ceva de pe listă. Nu plec flămând la cumpărături pentru că o să cumpăr mult mai multe lucruri”, a explicat bucătarul.

Iată un exemplu de meniu de Paște întocmit de bucătar, pentru o familie cu doi copii și venituri medii. Pentru un astfel de meniu, Petrică recomandă ouă roșii, pâine proaspătă, drob de pasăre sau de miel, salată de vinete, brânză, salată de roșii, castraveți și ridichii, sarmale cu mămăligă, friptură de miel cu cartofi noi și verdețuri, salată verde, cozonac și pască. Și, bineînțeles, o sticlă de vin.

Prețul pentru ouă rămâne același, însă pentru vopsea am optat pentru o cutie cu mai multe culori, care costă șase lei. O pască costă 40 de lei bucata la brutăria din Hala Obor. În ceea ce privește pâinea, Petrică a ales una la tavă mare, care cântărește 900 de grame și costă 10 lei, și una împletită mare, care cântărește 500 de grame și costă șapte lei.

O legătură de ridichii costă cinci lei, roșiile românești sunt 16 lei pe kilogram, pentru castraveți plătim 12 lei pe kilogram, iar trei legături de salată costă cinci lei. Un kilogram de brânză telemea ne costă 25 de lei. Pentru salata de vinete, avem nevoie de un kilogram de vinete (10 lei), ceapă (4 lei), ulei (10 lei sticla de un litru) și două lămâi (2 lei). Un total de 26 de lei.

Cât costa să prepari drob, sarmale și friptură acasă

Pentru a prepara un drob de pasăre, avem nevoie de 300 de grame de pipote și inimi, 300 de grame de ficat, 300 de grame de pulpă de pui, cinci ouă fierte, trei ouă crude, trei legături de mărar, trei legături de pătrunjel, două legături de ceapă verde, o bucată de usturoi, sare, piper și, opțional, prapuri.

Pentru pipote și inimi plătim 8,3 lei, prețul fiind de 25 de lei pe kilogram, la fel și pentru ficat. Pentru pulpă, scoatem din buzunar șapte lei. Mai dăm opt lei pentru ouă, trei lei pentru mărar, trei lei pentru pătrunjel, doi lei pentru ceapă verde și un leu pentru usturoi. Cei care doresc să adauge prapuri pot găsi prapuri de porc la 10 lei și prapuri de miel la 15 lei. Astfel, costul total al preparării drobului variază între minim 41 de lei și maxim 56 de lei pentru cei care doresc să folosească prapuri de miel.

Pentru sarmale avem nevoie de aproximativ trei kilograme de varză murată, care ne costă 18 lei. Un kilogram de amestec de carne tocată de vită și de porc costă 25 de lei, o conservă de roșii este opt lei, o pungă de orez costă opt lei, iar pentru ceapă dăm patru lei. Ingredientele pentru mămăligă sunt aproximativ 21 de lei. Mai achiziționăm și smântână, pentru care dăm 10 lei pentru 500 de grame. Prin urmare, sarmalele cu mămăligă ne costă 94 de lei.

Pentru friptură avem nevoie de pulpă de miel dezosată, care costă 35 de lei pentru un kilogram, usturoi (2 lei), vin roșu sec (15 lei sticla), ulei (avem deja de la salata de vinete), și două kilograme de cartofi noi (10 lei). Astfel, costul total este de 62 de lei. Adăugăm și patru lei pentru un borcan de muștar și 10 lei pentru condimente. Pentru acest meniu, Petrică ne recomandă un vin roșu sec, o Fetească Neagră la 40 de lei sticla.

Astfel, totalul pentru această masă este de 428 de lei. Dacă doriți să oferiți și de pomană, conform tradiției din prima zi de Paște, mai adăugați 20 de lei pentru caserole și lumânări. Astfel, ajungem la mai puțin de 450 de lei pentru masa din prima zi de Paște. Astfel, bucătarul Petrică Dumitrescu a arătat cum să pregătești masa de Paște cu un buget redus.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.