miercuri, 11 decembrie, 2024

Cum să-ți convingi șeful să-ți mărească salariul?

Luna decembrie reprezintă una dintre cele mai așteptate perioade din an. Totuși, având în vedere apropierea sărbătorilor, cheltuielile cresc considerabil. Dacă luăm în calcul și scumpirile din ultima perioadă, atât la alimente, cât și la utilități, deja mulți români nu își permit să achiziționeze cadourile dorite din salariu.

Majoritatea își dorește venituri mai mari, însă nu toți iau inițiativa de a solicita o renegociere a salariului. Peste 73% dintre salariați nu sunt mulțumiți de banii pe care îi câștigă. Înainte de a decide dacă să ceară sau nu o mărire de salariu, angajații se întreabă dacă nu cumva acest lucru este riscant. Negocierea salariului reprezintă pentru mulți oameni un moment inconfortabil, chiar stresant. De aceea, aceștia amână solicitarea unei măriri de salariu, considerând acest demers neplăcut. Se mulțumesc chiar cu o mărire mai mică, doar că să nu ajungă să discute față în față cu șeful.

Cum să pregătești negocierea salariului

Pentru a-ți convinge șeful să îți mărească salariul, este important să prezinți argumente solide și raționale care să susțină cererea ta. Înainte de a merge la negocieri, ar fi bine să faci un studiu și să afli cât căștigă alți angajați care au aceleași responsabilități ca tine sau care au un nivel de experiență similar. Acest lucru îți va oferi un punct de plecare pentru a argumenta cererea ta.

În plus, ar fi bine să pregătești o listă cu realizările și contribuțiile tale la companie, care să ilustreze valoarea pe care o aduci și care să susțină cererea ta. Ar fi de asemenea util să faci o comparație cu alte companii din domeniul tău, pentru a arăta că salariul tău nu este competitiv sau în acord cu piața muncii.

În cadrul discuției cu șeful tău ar fi bine să fii calm, respectuos și profesionist. Fă o prezentare bine structurată a argumentelor tale și asigură-te că îi oferi suficiente informații pentru a lua o decizie informată. Asigură-te că asculți cu atenție ce ți se spune și răspunzi la orice întrebări sau preocupări pe care le are. Dacă nu obții ceea ce dorești, încearcă să discuți și să găsiți alternative, cum ar fi beneficii suplimentare sau oportunități de creștere profesională.

În orice caz, este important să păstrezi o atitudine pozitivă și profesionistă și să arați că ești dispus să lucrezi cu șeful tău pentru a găsi o soluție care să fie bună pentru ambele părți.

Când este momentul potrivit să ceri o mărire de salariu

La orice job există un moment optim pentru a cere o mărire de salariu. În primul rând, trebuie să tii cont de ce salariu ai în momentul actual, comparativ cu al colegilor. Dacă ai primit recent o mărime de salariu, atunci încă nu e momentul pentru a cere alta. De asemenea, dacă colegii tăi au salarii mai mici decât al tău, este recomandat să mai aștepți.

Momentul potrivit este atunci când primești o promovare și ai mai multe responsabilități, când compania este în creștere sau după ce ai contribuit semnificativ pentru dezvoltarea acesteia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.