Liga Profesionistă de Box a anunțat, duminică după amiază, că fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja a murit la vârsta de 57 de ani. În 2018, Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul „Gala Bute“. După ce în luna decembrie a aceluiași an a fost eliberat din cauza unor vicii de procedură, în aprilie 2022 a revenit în închisoare. În luna iulie 2022 a fost eliberat pentru a se trata de cancer. Fostul pugilist a cerut să se poată trata în străinătate, însă judecătorul a rămas în pronunțare. Cum să mori în pușcărie, în România! Simplu, răpus de boală și de sistem!
Cum să mori în pușcărie, în România!
Pentru cine nu știe cine a fost Rudel Obreja, trebuie spus așa, pe scurt, că luat o medalie de argint la categoria semi-mijlocie la Campionatele Europenele din 1989 și una de bronz la Mondialele din același an. A fost multiplu campion național și a participat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984.
În 2004, Rudel Obreja a fost ales președinte al Federației Române de Box, având ulterior mai multe funcții în federațiile europeană și internațională de box amator.
O fi mult pentru un sportiv, o fi puțin, asta pot să spună statisticienii. Important este faptul că un om căruia i-a cântat imnul național de atâtea ori și a reprezentat țara peste tot în lume a ajuns să fie lăsat să moară ca un câine de un sistem unde Zeița Dreptății nu doar că nu este legată la ochi, ci se uită foarte atent atunci când ia o decizie.
Discuția în cazul decesului lui Rudel Obreja nu are nicio legătură cu fapta sau faptele pe care le-ar fi comis. A greșit? Să fie condamnat și execute pedeapsa! Mai mult, statul să recupereze banii care au rezultat în urma comiterii infracțiunilor de care a fost acuzat, spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită.
Instanța a decis că Rudel Obreja trebuie să execute 5 ani de închisoare. Fostul mare pugilist nu a fugit în străinătate, așa cum au procedat alții. Nu, el s-a prezentat imediat la penitenciar și a stat în pușcărie până ce a fost eliberat după modificările aduse legislației. După, a fost iar băgat la închisoare și lăsat acolo până nu s-a mai putut face nimic. Și toate astea chiar dacă atât Rudel, cât și familia lui au arătat că starea lui de sănătate este foarte gravă.
Nepăsare sau incompetență
Rudel Obreja avea cancer la pancreas, o boală extrem de gravă, care duce la moarte, așa cum de altfel s-a întâmplat, dacă nu o tratezi de la bun început. E o boală neiertătoare, care te bagă în mormânt în cel mult un an.
Rudel Obreja s-ar fi putut trata corespunzător într-o clinică din străinătate dacă ar fi fost lăsat. Asta nu s-a întâmplat, solicitările sale lovindu-se de nepăsarea sau de incompetența unor judecători. Nu e primul caz în care se întâmplă așa ceva în justiția română și, probabil nici ultimul.
Rudel Obreja a murit cu zile și i-a fost interzis dreptul de a se trata! Răspunde cineva? Nu, bineînțeles că nu! Pentru că la noi nu există răspunderea magistraților pentru deciziile pe care le iau.
Și-atunci te întrebi dacă în cazul lui Rudel Obreja s-a atins scopul pe care îl au, în mod normal, niște decizii ale instanței. A fost recuperat vreun leu din prejudiciul pe care l-ar fi adus Rudel Obreja statului român? Nu! Și atunci ce s-a rezolvat? Rudele fostului mare pugilist au aflat cum să mori în pușcărie, în România și cam atât!