miercuri, 22 martie, 2023

Cum să previi alunecarea şi căzăturile pe gheaţă. Astfel de accidente pot avea urmări grave

Publicat:

În sezonul rece, alunecarea şi căzăturile pe gheaţă sunt accidente la ordinea zilei, iar uneori acestea pot avea urmări grave. Și aceasta deoarece ne putem alege cu entorse, fracturi sau cine știe ce alte lovituri. Însă toate aceste neplăceri pot fi evitate dacă suntem atenți când ne deplasăm și ținem cont de anumite sfaturi.

Alunecarea şi căzăturile pe gheaţă cauzează, an de an, o mulţime de accidentări care se soldează de multe ori cu entorse ori fracturi. Acestea pot fi însă prevenite cu ajutorul unor ponturi eficiente, dar şi cu puţină atenţie.

Iarna vine, întotdeauna, cu temperaturi scăzute dar şi cu zăpadă. Aceasta se depune pe trotuare şi se transformă în gheaţă. Iar aceasta face deplasarea dificilă, mai ales pentru persoanele în vârstă sau pentru cele cu dizabilităţi. Așadar, ce trebuie să faci pentru a evita alunecarea şi căzăturile?

Cum poți preveni alunecarea şi căzăturile pe gheaţă

1. Foloseşte încălţăminte cu talpa antiderapantă
Zilele geroase transforma trotuarele în adevărate patinoare, mai ales dacă nu au fost curăţate cum trebuie. Nu te încalţa doar după principiul grosimii. Adică, evita, spre exemplu, să încalţi UGG-uri groase şi călduroase. Acestea vor proteja piciorul împotriva gerului, însă se vor transforma în patine incontrolabile în zonele cu gheaţa. Mersul tău va deveni, astfel, foarte dificil. Alege, în schimb, o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, care îţi vor uşura deplasarea în zonele alunecoase.

2. Mergi cu atenţie
Trebuie să ajungi la serviciu? Pleacă mai devreme pentru a fi sigur că ajungi la timp, fără să te grăbeşti. Dacă vei grăbi pasul pe gheaţă, un singur moment de neatenţie îţi poate aduce o trântă ce se poate lăsa cu accidentari (la picior, sold etc.). Alege, aşadar, să mergi încet, urmărindu-ţi cu atenţie fiecare pas.

3. Foloseşte mersul pinguinului
Alunecarea şi căzăturile pe gheaţă. Acest tip de mers previne alunecarea pe gheaţă. Fă paşi mărunţi şi distribuie-ţi în mod egal greutatea pe întreaga suprafara a tălpilor. Ţine mâinile pe lângă corp pentru a-ţi menţine echilibrul la nevoie. Evită să bagi mâinile în buzunare sau să cari lucruri voluminoase, deoarece în aceste situaţii riscul de accidentare creşte.

4. Mişcare în funcţie de situaţie:
– zăpada mare – dacă mergi printr-un strat semnificativ de zăpadă, e bine să atingi pământul mai întâi cu călcâiul şi apoi cu vârful. Aşa reduci riscul de alunecare;
– strat subţire de zăpadă peste gheata – în acest caz, pune prima oară vârful pantofilor pentru a împinge zăpada, apoi calca pe stratul de gheaţă.

5. Învaţă cum să cazi
Dacă, din nefericire, ai alunecat şi nu mai poţi evita căderea, foloseşte-ţi mâinile pentru a te sprijini. Vei atenua căderea, iar riscul unor accidentari grave va fi scăzut. Așadar, alunecarea şi căzăturile pe gheaţă nu ar trebui să ne sperie într-atât încât să nu mai ieșim afară.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite