vineri, 19 iulie, 2024

Cum să scapi de frica de apă? Florin Sabaiduc, instructor de înot: „Înotul se face cu ochii deschiși” – VIDEO

Florin Sabaiduc, instructor de înot, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre frica de apă. Cum să scapi de această fobie și să faci din înot o adevărată plăcere?

Frica de apă este des întâlnită la mulți dintre noi. Aceasta se referă la senzația permanentă că te îneci, dacă intri în contact cu apa, că apa complotează împotriva ta și vrea, cu tot dinadinsul, să te atace. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru a scăpa de frica de apă, trebuie să o conștientizezi și să o combați cu multe ore de exercițiu. Astfel, savurând fiecare victorie, oricât de mică, ai șanse destul de mari să ajungi să iubești înotul și să-l transformi în sportul tău preferat.

Cum să scapi de frica de apă? Florin Sabaiduc, la BZI LIVE: „La copii, una din șmecheriile majore este răbdarea”

Cea mai mare greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor care doresc să înoate este să închidă ochii atunci când se află în apă. De aceea, Florin Sabaiduc, instructor de înot, ne îndeamnă să facem următorul experiment virtual: „Sunteți acasă și la un moment dat se stinge lumina, nu mai ești la fel de sigur. Darămite într-un mediu ostil și nou. Și atunci cum să nu-ți fie frică?”

„Înotul se face cu ochii deschiși. Din cauza fricii, pe de-o parte, pe de altă parte, din necunoștință de cauză, sunt persoane care intră în apă și închid ochii. Și faceți următorul experiment virtual. Sunteți acasă și la un moment dat se stinge lumina, nu mai ești la fel de sigur. Darămite într-un mediu ostil și nou. Și atunci cum să nu-ți fie frică? La copii, una din șmecheriile majore este răbdarea. Ai răbdare cu copilul, va învăța. Nu poți să impui o anumită viteză. Fiecare are o viteză proprie de învățare. Eu nu am cum să te influențez pe tine, eu te ajut să înveți mai repede, dar nu pot să îți influențez viteza de învățare, pentru că așa suntem noi construiți.”, a declarat Florin Sabaiduc, la BZI LIVE.

Florin Sabaiduc în studioul bzi live
Cea mai mare greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor care doresc să înoate este să închidă ochii atunci când se află în apă.

Florin Sabaiduc: „Acel sprijin pe burtă anulează plutirea și accentuează senzația de dezechilibru”

Instructorul de înot Florin Sabaiduc a vorbit și despre felul în care părinții încearcă să își învețe copiii să înoate, sprijinindu-i sub burtă. Se pare că acesta anulează plutirea și accentuează senzația de dezechlibru, generând o frică paralizantă. Tocmai de aceea, intrarea în apă se face treptat, cu coordonare prin asigurare.

„Acel sprijin pe burtă anulează plutirea și accentuează senzația de dezechilibru, ca urmare îți formează o frică, care te paralizează, nu îți dă voie să miști. Intrarea în apă se face treptat, cu coordonare prin asumare, adică eu îți spun, tu îți asumi și faci, pe pași mici, cu explicațiile de rigoare ce se întâmplă, cum facem. Pe pași mici însemnând secundă cu secundă, facem o secundă și copilul înțelege că o secundă înseamnă foarte puțin. După care hai să încercăm să numărăm până la trei. Numai că în apă nu o să fie 1-2-3, o să fie 1-2-3 (numără mai rapid), că așa numără copiii. Și nu o să îl cerți, o să îi spui: „Foarte bine! Hai să numărăm până la 4” sau „Număr eu, tu stai cât poți și eu îți număr”. Și numeri mai repede, ca să îi dai impresia că poate mai mult. De fapt, ce înseamnă chestia asta? Îi cultivi încrederea în sine”, mai spus Florin Sabaiduc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.