Mai multe țări din Uniunea Europeană acordă prin diverse programe guvernamentale sau alte scheme de asistență socială ajutor pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă pentru familiile cu venituri mici sau pentru grupurile vulnerabile. Ajutorul de încălzire 2023-2024 se acordă în România persoanelor vulnerabile. Ajutorul pentru încălzire se oferă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Separat, suplimentul pentru energie se va acorda în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024. Românii care nu au apucat să depună cereri la timp o mai pot face, cu precizare că subvenţia se acordă din luna următoare a aprobării dosarului.
Ajutorul de încălzire 2023-2024
Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă persoanelor vulnerabile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei / persoană, în cazul familiilor, și de până la 2.053 lei / persoană, în cazul persoanelor singure.
Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și nu la valoarea facturii de energie. Valoarea de referință este 250 lei / lună – pentru gaze naturale, 500 lei / lună – pentru energie electrică și 320 lei / lună – pentru combustibili solizi și / sau petrolieri.
Pe lângă ajutorul de încălzire a locuinței, familiile și persoane singure cu venituri mici pot beneficia de un supliment de energie, în sumă fixă, acordat lunar, pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de energie utilizate, astfel:
- 30 lei / lună pentru consumul de energie electrică
- 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale
- 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și / sau petrolieri
- 70 lei / lună, dacă singura sursă de energie utilizată este energia electrică.
Aceste persoane ar trebui să înceapă să facă demersurile pentru a ști ce au de făcut ca să poată beneficia de ajutor pentru încălzirea locuințelor în următorul sezon rece. La fel cum s-a întâmplat în fiecare an de când a fost introdus acest sprijin guvernamental, în 2021, autorităţile din România caută în permanență cele mai bune și avantajoase soluţii cu care să vină în sprijinul persoanelor care fac parte din categoria celor vulnerabile. În cazul în care te numeri printre persoanele care ar trebui să beneficieze de ajutorul pentru încălzirea locuinței în acest articol îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea parte de o iarnă cât mai liniștită și cât mai călduroasă.
Cum se obține ajutor încălzire 2023-2024
Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2023-2024 se va putea acorda doar în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Aceasta din urmă va trebui să conțină date referitoare la componența familiei, la veniturile lunare ale acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale. De aceea, la completarea cererii, solicitantul are obligaţia să transmită corect toate informațiile solicitate.
În același timp, în declarație trebuie să fie menționat și tipul de sistem de încălzire utilizat în locuință, iar acesta poate fi pe pe bază de gaze, curent, lemne, peleți etc. Așa cum aminteam anterior, Legea nr. 226/2021 îi protejează pe toți cei care fac parte din categoria persoanelor vulnerabile, indiferent de sistemul de încălzire pe care acestea îl folosesc.
În afară de declaraţia pe propria răspundere, persoana sau familia solicitantă va trebui, de asemenea, să pună la dosar şi o serie de documente. Astfel, vei avea nevoie de copii de pe documentele de identitate ale membrilor familiei și documente care să ateste nivelul veniturilor încasate, respectiv adeverinţă de salariat, cupon pensie etc.
Cererea împreună cu toate actele necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se pot depune, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului Municipiului București în a cărei rază teritorială se află locuința pentru care se solicită ajutorul pentru încălzire.
Solicitările pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul 2023-2024 s-au putut depune începând cu data de 15 octombrie, însă cei care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pe parcursul sezonului rece pot depune cererile și după această dată.
Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se va face prin dispoziția primarului și se va emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dispoziția se va comunica titularilor până la data de 15 noiembrie.
Valoarea de referință luată care se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei / lună pentru gaze naturale, sub 500 lei / lună pentru energie electrică și sub 320 lei / lună pentru combustibili solizi și / sau petrolieri.
În cazul ajutorului de încălzire 2023-2024 pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește în fiecare lună, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.