Să știi cum se decongelează carnea rapid poate fi de mare ajutor pentru orice gospodină deoarece așa poate prepara mâncarea într-un timp mai scurt. Pe internet poți găsi fel de fel de sfaturi și metode, însă nu toate sunt la fel de eficiente. În plus, dacă nu respectăm anumite reguli la decongelare, carnea îşi poate pierde calităţile sau chiar să se contamineze cu bacterii.
Se apropie sărbătorile de iarnă, sinonime cu mese îmbelşugate, iar multe preparate tradiţionale romaneşti din această perioadă sunt pe bază de carne. Și cum în această perioadă sunt tot felul de oferte în magazine, multă lume alege să cumpere cantități mai mari de carne. Iar pentru a o păstra în condiții optime este necesară congelarea ei. Însă, pentru a o consuma ulterior, este necesară decongelarea ei. Iar în timpul acestui proces, dacă nu respectăm anumite reguli, aceasta îşi poate pierde calităţile. Totodată, carnea se poate contamina cu bacterii. Așadar, iată cum să dezgheţi corect și rapid carnea, pentru ca mesele de sărbători să fie sigure şi savuroase.
Cum se decongelează carnea rapid
Data viitoare când vei dori să gătești friptură sau orice altă mâncare pe bază de carne, nu va mai trebui să aștepți cu orele și nici să îți aduci aminte de seara să scoți carnea din congelator. Cei mai mulți dintre bucătari folosesc această metodă pentru a decongela carnea.
Așadar, ia două cratițe din metal și pune-le în chiuvetă. Pe prima întoarce-o cu fundul în sus și pune carnea pe ea. Pe cealaltă, umple-o cu apă și pune-o peste carne. Trebuie să aștepți 5-10 minute, în funcție de grosimea cărnii, și vei avea carnea dezghețată foarte rapid.
Pare greu de crezut, dar acest lucru este posibil. Iar pentru acest truc culinar atât de interesant există și o explicație științifică. Metalul este un bun conductor de căldură, iar aluminiul este un bun conductor al căldurii ambientale, care este eficientă pentru a decongela alimentele.
Odată dezghețată, carnea nu trebuie recongelată
Este recomandat să eviţi decongelarea cărnii carnea lăsând-o la temperatura camerei sau expunând-o la o sursă de căldură (lângă aragaz, calorifer etc.). Și aceasta deoarece bacteriile sunt atrase în mod deosebit de căldura şi vor găsi rapid calea de a infesta carnea pe care vrei să o gătești.

Mai mult, nu folosi lichidul care se formează în timpul decongelării, deoarece este un potenţial teren propice pentru bacterii. De asemenea, nu clăti carnea înainte de a o găti, pentru că apa răspândeşte posibile bacterii pe carne şi în bucătărie. Doar usucă totul cu un prosop de hârtie.
MARE ATENȚIE, ÎNSĂ: odată dezghețată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă. Cel mai indicat în acest caz este să o prepari termic (adică să o gătești) și, chiar dacă nu o vei consuma în acel moment, să o păstrezi în frigider până când vei decide că o vei consuma.