Multe persoane sunt dornice să afle cum se manifestă astenia. Aceasta apare cu precădere primăvara și toamna, atunci când organismul uman simte mult mai bine schimbările de anotimp, fiind nevoit să se adapteze continuu fluctuațiilor de temperatură. Astenia se manifestă atât la nivel fizic, dar și psihic printr-o sensibilitate acută la stimulii exteriori.
Unele persoane se confruntă cu alergii severe, cu o instabilitate hormonală, insomnie, lipsa poftei de mâncare, epuizare fizică, stări de oboseală, dureri de cap, dar pot să apară și simptome psihice precum depresie sau tristețe nejustificată, epuizare psihică, confuzie și imposibilitatea de a duce la bun sfârșit anumite acțiuni. Iată câteva soluții eficiente pentru a scăpa de stările de dezechilibru fizic și emoțional.
Cum se manifestă astenia
Astenia este definită printr-o stare generală de slăbiciune a organismului, lipsă de energie, momente de depresie și sensibilitate accentuată. Simptomele asteniei pot fi atât la nivel fizic, dar și emoțional, de aceea este importantă alimentația și odihna, dar și activitățile de relaxare în perioadele în care apare astenia de primăvară sau de toamnă.
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției asteniei se află o instabilitate hormonală cauzată de schimbările bruște de temperatură, un nivel scăzut al endorfinelor, alergiile, expunerea îndelungată la stres și schimbările climatice frecvente.
La nivel fizic astenia de primăvară sau de toamnă se manifestă prin semne de răceală, febră, epuizare fizică, stări de amețeală și vertij, palpitații, disconfort fizic, dureri musculare, dureri de cap, tremur al corpului sau chiar stări de leșin. Printre simptomele de la nivel psihic se află epuizarea psihică, oboseala permanentă, o stare de tristețe nejustificată, irascibilitate și chiar depresie și atacuri de panică.
Toate aceste simpotme ale asteniei de primăvară sau de toamnă pot fi combătute cu ajutorul unei alimentații echilibrate, a unui stil de viață sănătos și a unor activități de relaxare.
Cum să scapi de stările de dezechilibru provocate de astenia sezonieră
Multe persoane se confruntă cu astenie fizică sau psihică mai ales primăvara sau toamna. Pentru ca organismul să facă față schimbărilor climatice și fluctuațiilor bruște de temperatură și să se poată adapta este bine să ținem cont de câteva recomandări din partea medicilor. Un regim alimentar divers, bogat în vitamine, minerale și acizi grași ne va ajuta să trecem peste stările de anxietate și astenie, iar organismul va avea mai multă energie.
De asemenea, pentru a combate astenia la nivel psihic este bine să facem cât mai multe activități relxante precum o plimbare în natură, vizionarea unui film, citirea unei cărți preferate, ieșirea în oraș cu niște prieteni. Totodată, sunt recomandate și activitățile fizice ușoare precum alergarea, gimnastica. Astfel, exercițiile fizice ne vor ajuta să ne menținem un tonus bun și o stare psihică pe măsură.
Medicii recomandă pentru tratarea asteniei și hidratarea organismului cu apă, ceaiuri și sucuri naturale. La fel de important este și somnul, de minimum 7 ore în fiecare noapte. Privarea de somn nu va face decât să ducă la o stare de irascibilitate, scade puterea de concentrare și îngreunează orice activitate zilnică.
Astenia de primăvară sau de toamnă se manifestă atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional, dar poate fi combătută cu ajutorul alimentației sănătoase și a unor activități relaxante. Astfel, organismul va fi pregătit să se adapteze schimbărilor sezoniere și oscilațiilor de temperatură.