Boala Lyme este o afecțiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care este transmisă prin mușcătura unei căpușe infectate. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot include erupții cutanate, dureri de cap, febră, oboseală, dureri articulare și musculare, precum și alte simptome.
Dacă este lăsată netratată, boala Lyme poate duce la complicații grave, cum ar fi afectarea sistemului nervos central, inflamarea inimii sau a articulațiilor.
Tratamentul precoce cu antibiotice poate ajuta la prevenirea acestor complicații și la vindecarea bolii Lyme.
Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.
Cum se manifestă boala Lyme
Simptomele pot varia de la ușoare până la severe și pot apărea la câteva zile sau chiar la câteva luni după mușcătura de căpușă.
Iată câteva dintre simptomele comune ale bolii Lyme:
* Erupție cutanată circulară roșie, care apare în aproximativ 70-80% din cazuri (numită eritem migrator)
* Febra, frisoane, oboseală și dureri de cap
* Dureri musculare și articulare
* Umflături și roșeață în jurul zonei mușcate
* Dureri de gât și ganglioni limfatici umflați
* Dificultăți de concentrare și tulburări de somn
* În stadiile avansate ale bolii Lyme, simptomele pot include afectarea sistemului nervos central, probleme cu inima sau probleme cu articulațiile.
Ce tratament trebuie urmat pentru boala Lyme
Tratamentul pentru boala Lyme implică administrarea de antibiotice pentru a elimina bacteria Borrelia burgdorferi din corp. Antibioticele prescrise depind de stadiul bolii și de simptomele individuale ale pacientului.
În general, boala Lyme poate fi tratată cu succes cu antibiotice orale, cum ar fi doxiciclina, amoxicilina sau cefuroxima. Aceste medicamente sunt luate pe o perioadă de 14-21 de zile și pot fi administrate acasă. În cazurile mai severe sau avansate de boală Lyme, poate fi necesară administrarea de antibiotice intravenoase timp de 14-28 de zile.
În plus, medicii pot recomanda administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele specifice ale bolii Lyme, cum ar fi febra, durerile articulare și musculare sau erupțiile cutanate.
Cu cât boala este tratată mai repede, la scurt timp după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.
Este important ca tratamentul să fie inițiat cât mai curând posibil, deoarece boala Lyme poate duce la complicații grave dacă este lăsată netratată. De asemenea, este important să evitați expunerea la căpușe și să îndepărtați imediat căpușele atunci când le găsiți pe piele pentru a preveni infecția cu bacteria Borrelia burgdorferi.