duminică, 19 mai, 2024

Cum se manifestă infarctul? Prof. dr. Florin Mitu: „Durerea este puternică, este atroce, este cu iradiere în spate” – VIDEO

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre infarct. Cum se manifestă acesta și cum poate fi prevenit?

Infarctul miocardic acut sau atacul de cord este generat de blocarea unei artere de la nivelul inimii, adesea din cauza unui cheag de sânge. Întreruperea bruscă a fluxului sanguin arterial nimicește mușchiul inimii, ceea ce poate fi fatal. Astfel că, descoperirera semnelor timpurii ale unui infarct și aplicarea unui tratament prompt este esențială și poate salva viața multor persoane. Cele mai comune semne de avertizare sunt durerile în piept, care iradiază în umăr, în spate sau în brațul stâng.

Prin urmare, infarctul miocardic este o urgență medicală. O persoană care suferă un infarct are şanse de a fi salvată şi recuperată, dacă se prezintă la spital în primele 4 – 6 ore de la debut.

Cum se manifestă infarctul și celelalte afecțiuni cardiovasculare? Prof. dr. Florin Mitu: „Durere la efort, în plin stern, cu iradiere în braț, dar poate să iradieze și în mandibulă uneori”

Pe lângă infarct, medicul Florin Mitu a discutat și despre angina pectorală, un simptom al bolii coronariene. Aceasta poate fi ușor confundată cu infarctul, deoarece se manifestă prin durere la efort, în plin stern, cu iradiere în braț, dar poate să iradieze și în mandibulă uneori sau pe ambele părți ale toracelui. Această durere cedează la repaus, dar și la administrarea de nitroglicerină. Aceasta din urmă este benefică la pacienții coronarieni și trebuie să o poarte permanent cu ei.

„Vorbim de terminațiuni nervoase și aceste terminațiuni nervoase determină apariția durerii. Există așa-numitele dermatoame și în funcție de modul cum iradiază durerea putem să ne gândim la o afecțiune coronariană. De exemplu, durerea în piept care apare și se duce în umăr, în brațul stâng, pe fața internă, este durere tipică descrisă încă din 1768, de William Hepburn, de un englez, care a deschis la un tăietor de lemne această durere și care a spus că este de la inimă. Această durere a rămas clasică de atunci. Deci durere la efort, în plin stern, cu iradiere în braț, dar poate să iradieze și în mandibulă uneori, poate să iradieze pe ambele părți ale toracelui, durere care cedează la repaus, mai ales dacă vorbim de o angină pectorală și care cedează ulterior la administrarea de nitroglicerină, deci nitroglicerină sub limbă este benefică la acești pacienți și ei trebuie să o poarte permanent cu ei.”, a dezvăluit prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE.

Prof. dr. Florin Mitu: „În infarctul miocardic se schimbă caracteristicile durerii”

Infarctul miocardic este caracterizat de o durere mult mai puternică, este atroce, este cu iradiere uneori în spate, este însoțită de transpirații reci, de stare de slăbiciune, chiar de sincopă câteodată. Această durere îl obligă pe pacient să se oprească și să solicite ajutor medical de urgență. Dacă nu este internat imediat, pacientul respectiv este la un risc iminent de deces.

Infarctul miocardic este, de fapt, o obliterare a unui vas de la nivelul inimii, care este deja stenozat de procesul aterosclerotic, peste 70% este gradul de stenoză și se mai adaugă și un tromb, care obliterează complet vasul. În acest fel, mușchiul inimii nu mai este irigat și apare această moarte a lui.

„În infarctul miocardic se schimbă caracteristicile durerii. Acolo durerea este mult mai puternică, este atroce, este cu iradiere uneori în spate, este însoțită de transpirații reci, de stare de slăbiciune, chiar de sincopă câteodată. Acest pacient este o urgență. Pacienții cu afectare coronariană simt că s-a modificat durerea, nu mai e durerea aceea dinainte, e o durere mult mai importantă, care îl obligă să se oprească, să facă ceva, să sune imediat, pentru că este moarte iminentă pe care o simte pacientul respectiv. Dacă nu este internat de urgență, pacientul respectiv este la un risc major de deces. Infarctul este de fapt o obliterare a unui vas de la nivelul inimii, care este deja stenozat de procesul aterosclerotic, peste 70% este gradul de stenoză și se mai adaugă și un tromb, care obliterează complet vasul. Mușchiul nu mai este irigat și atunci apare această moarte a mușchiului respectiv. Depinde cât de mare este infarctul.”, a mai spus prof. dr. Florin Mitu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.