luni, 24 iunie, 2024

Cum se pune varza la murat? Secretul din spatele celei mai celebre rețete

În apropierea iernii, foarte multe persoane se întreabă „cum se pune varza la murat?”. Varza murată este una dintre cele mai populare și apreciate rețete din bucătăria românească. Este simplu de preparat și se poate păstra pentru perioade lungi de timp, oferind un gust delicios și sănătos atunci când este consumată.

Cum se pune varza la murat?

Pentru a pune varza la murat, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

* o varză de calitate, de preferat mai mică și mai tare

* sare grunjoasă

* boabe de piper

* câteva frunze de dafin

* câteva foi de varză

* o legătură de ceapă verde

* o legătură de țelină

* o legătură de pătrunjel

* o legătură de mărar

* o legătură de leuștean

* oțet

* apă

În primul rand, trebuie să pregătiți varza. Curățați-o de cotor și tăiați-o în patru, apoi în fâșii subțiri. Puneți varza într-un castron mare și adăugați sare grunjoasă, amestecând bine. Lăsați varza să stea timp de câteva ore, pentru a se înmuia și a scoate sucul.

După ce a trecut timpul necesar, scurgeți varza de suc și puneți-o într-o oală mare, împreună cu apă caldă și oțet. Adaugați boabele de piper, frunzele de dafin și foile de varză.

Ce beneficii are varza murată

Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf. Legumicultorii spun că cea mai bună varză pentru murat este cea de Buzău, care pare toamna în pieţe.

”Varza aceasta este specială prin calităţile ei deosebite, prin gust, prin aromă, prin fineţea ei, prin calitatea de păstrare la murat. Varza din afară e dură, puternică, a cărei frunză are nervuri ca firul de undiţă.

Dacă băgăm de exemplu o varză hibridă la murat o să vedem că nu se armonizează cu saramura şi nu putem să obţinem mâncărurile la fel de bune.

De ce credeţi că este sărmăluţa românească deosebită, chiar dacă nu este ea românească la origine? Pentru că are acest plus de valoare. Este mai gustoasă decât alte produse similare şi datorită faptului că are la bază această varză de Buzău, care este superioară prin fineţea ei, elasticitatea frunzei, suculenţa frunzei”, a precizat Costel Vânătoru, cercetător în horticultură.

Rețeta de mai sus vă poate veni în ajutor și vă poate salva de întrebarea „cum se pune varza la murat?”.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.