joi, 18 aprilie, 2024

Cuvintele din limba română care încep cu “PT”. Iată cum poți câștiga la celebrul joc “Fazan”

Fanii celebrului joc “Fazan” nu mai au motive de îngrijorare.  Cuvintele din limba română care încep cu “PT” îi vor scoate din încurcătură și, astfel, vor mai avea o șansă să câștige. DEX-ul conține o serie de cuvinte de proveniență franceză care încep cu consoanele “PT”.

“Fazan” este un celebru joc de cuvinte din România ce se desfășoară în minimum două persoane. Acesta are rolul de a testa cultura generală a participanților și abilitățile lor mintale.

Cum se joacă “Fazan”

Regulie jocului sunt simple. La început, primul jucător rostește cu voce tare litera “A”, iar restul alfabetului îl va rosti în gând. Cel de-al doilea jucător îi va spune la un moment dat “STOP”, iar primul concurent îi va spune la ce literă a ajuns

Din acel moment primul jucător trebuie să rostească un cuvânt care începe cu acea literă. Jocul continuă prin rostirea, pe rând, de către ceilalți participanți a unui cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului spus de jucătorul precedent.

Atunci când unul din participanții la joc nu poate numi un cuvânt este blocat, iar următorul concurent va începe să rostească din nou alfabetul. Jucătorul care nu a putut să găsească un cuvânt ce începe cu ultimele litere ale cuvântului spus de concurentul precedent primește litera “F”.

Jocul continuă până când unul din participanți primește toate literele și formează cuvântul “FAZAN”.  Mulți jucători își închid adversarii folosind cuvinte ce se termina în “PT”.  Ca și exemple amintim cuvinte precum “APT” sau “COPT”.

Cuvintele din limba română care încep cu “PT” pentru “Fazan”

Dicționarul explicativ al limbii române conține o serie de cuvinte ce provin din franceza și încep cu consoanele “PT”.

Iată o serie de exemple ce vă pot ajuta în timpul jocului de “FAZAN”.

PTOLEMEIC, -Ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.

PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei că urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere.

PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.

PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Gen de reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii.

PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin.

Un alt exemplu de cuvânt care trebuie menționat este cel care începe cu consoanele „TM”. Acesta este „TMEZA”. Potrivit DEX-ului, semnificația acestuia este de o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul este „tmeze”.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.