luni, 20 mai, 2024

Dansul cosmic al Perseidelor: Spectacolul astronomic de neratat din spatele celei mai îndrăgite ploi de meteori

Explorează cerul în noaptea marilor dorințe! Cu precădere în noaptea de 13 spre 14 august putem asista la dansul cosmic al Perseidelor, evenimentul mult așteptat de milioane de entuziaști, când stelele căzătoare își vor face apariția pe firmament. În diverse regiuni ale globului, tradiția susține că atunci când zărești o stea căzătoare, orice dorință pe care o ai în gând devine realitate. Pentru a observa cu adevărat frumusețea acestui fenomen, este necesar să identifici o locație propice pentru observare.

Dansul cosmic al Perseidelor: Scurt ghid

Perseidele, una dintre cele mai mari ploi de meteori pe care le putem vedea de pe Pământ, au loc în fiecare an la sfârșitul verii. Dintre toate ploile de meteori, Perseidele sunt cele mai faimoase și sunt considerate, de asemenea, cele mai spectaculoase. În 2023, fenomenul va putea fi observat începând cu 17 iulie, și până pe 24 august.

Ploaia anuală de meteori a atins apogeul în acest weekend, trimițând dâre strălucitoare de lumină pe cerul nopții. Perseidele, împreună cu Cvadrantidele și Geminidele, sunt cele 3 ploi de meteori majore din emisfera nordică. Prima oferă o experiență mai confortabilă, deoarece se petrece vara, în timp ce ultimele două au loc iarna.
Cu doar o fâșie de lună pe cer, condițiile pentru ploaia de meteoriți Perseide din acest an sunt ideale pentru a vedea o mulțime de meteori.

Toți cei din emisfera nordică vor putea fi spectatori ai Perseidelor în acest an, atât timp cât cerul este întunecat și lipsit de nori. Nu aveți nevoie de niciun echipament special pentru a le vedea, dar trebuie să vă adaptați ochii la întuneric cu aproximativ o jumătate de oră înainte. Evitați să folosiți telefonul mobil deoarece acest lucru vă poate afecta vederea pe timp de noapte.

Perseidele pot fi văzute pe cer din orice loc. La munte sau la țară spectacolul poate fi admirat în toată splendoarea sa, pe când din oraş vor putea fi văzuți în jur de 10-20 de meteori pe oră. Cel mai bine este să găsiți un spațiu larg deschis, departe de clădiri înalte sau copaci și cu cât mai puțină lumină posibil. Cu cât deschiderea spre cer e mai mare, cu atât mai bine.
Pentru a urmări acest fenomen nu este nevoie de niciun echipament, spre deosebire de alte evenimente cosmice. De asemenea, telescoapele sau binoclurile nu sunt recomandate.

Originea acestei ploi de stele căzătoare

Fenomenul Perseidelor se referă la sutele de stele căzătoare care străbat cerul într-un magnific spectacol natural de artificii, care este vizibil în întreaga lume. Potrivit specialiștilor, în această perioadă putem fi martorii a până la 100 de stele căzătoare pe oră! Meteorii vor lovi atmosfera Pământului cu o viteză uimitoare de peste 215 kilometri pe oră, dar nu reprezintă niciun pericol pentru cei de pe Pământ.

Perseidele sunt de fapt mici bucăți din cometa Swift-Tuttle, care a fost descoperită în 1862, și pot fi văzute în fiecare an, atunci când Pământul trece printr-un câmp de resturi ale cometei care plutesc în spațiu. Swift-Tuttle este o minge mare de gheață și piatră care aruncă bucăți formate din resturi de praf, în timp ce orbitează în jurul soarelui. Când Pământul trece pe lângă ele, respectivele bucăți sunt prinse în atmosfera noastră și ard, creând un spectacol fascinant de lumini. Perseidele își au numele de la constelația Perseus.

Dansul cosmic al Perseidelor este un spectacol fascinant de stele căzătoare, și poate fi observat în timpul nopții pe bolta cerească.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.