Dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu”, din Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE de ce a crescut numărul persoanelor cu accident vascular cerebral. Ce duce la apariția unui AVC?
Accidentul vascular cerebral poate fi cauzat fie de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic), fie de ruperea unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic). În unele cazuri, poate exista o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier, ceea ce poartă denumirea de atac ischemic tranzitoriu. Acesta nu provoacă daune permanente, dar pacientul trebuie să meargă la controale regulate și să aibă un stil de viață echilibrat, pentru a evita producerea unui nou atac.
De ce a crescut numărul persoanelor cu accident vascular cerebral? Dr. Oana Bișoc: „A crescut durata de viață la nivel mondial”
Medicul neurolog Oana Bișoc susține că numerul persoanelor care suferă sau au suferit un accident vascular cerebral a crescut, deoarece a crescut și durata de viață la nivel mondial. De asemenea, un alt motiv este că, în prezent, accidentul vascular poate fi depistat prin intermediul metodelor imagistice, cum sunt CT (Computer Tomograf) și RMN (Imagistică prin rezonanță magnetică).
Mai mult decât atât, un alt motiv pentru a care a crescut prevalența AVC-ului la nivel mondial este că a crescut și calitatea tratamentului care poate fi administrat, dar și îngrijirea ulterioară.
„Numărul total de persoane care suferă de accident sau au suferit de accident vascular a crescut, pentru că și aste e cu bine și cu rău. Cu bine, pentru că unul din motivele pentru care a crescut este că a crescut durata de viață la nivel mondial. Un alt motiv este că știm mai multe cazuri de accident vascular, pentru că le putem diagnostica prin metode imagistice. Și un alt motiv este că a crescut calitatea tratamentului, pe care îl putem administra și a îngrijirii ulterioare. Și atunci, prin toți acești factori, numărul persoanelor cu accident vascular a crescut.”, a declarat medicul Oana Bișoc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Oana Bișoc: „Patologia vasculară cerebrală este a doua cauză de mortalitate mondială”. De ce a crescut numărul persoanelor cu AVC?
Potrivit medicului Oana Bișoc, patalogia vasculară cerebrală este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial, dar și una dintre principalele cauze de dizabilitate.
Aceasta a adăugat că accidentul vascular cerebral este un cumul de factori de risc, iar stresul nu se numără printre ei. Cu toate acestea, lucrurile se leagă, iar o perioadă de suprasolicitare sau de stres la un pacient hipertensiv, de exemplu, poate să-i schimbe controlul pe care îl avea anterior asupra valorilor tensionale.
„Trebuie să ne rămână, cumva, în imagine faptul că patologia vasculară cerebrală este a doua cauză de mortalitate mondială. Este una din principalele cauze de dizabilitate. Ce duce la AVC este un cumul al factorilor de risc. Cu cât bifezi mai mult, cu atât ajungi la AVC. Lucrurile se leagă. În ce sens? De exemplu, o perioadă de suprasolicitare sau de stres la un pacient hipertensiv există posibilitatea să-i schimbe controlul pe care îl avea anterior asupra valorilor tensionale. La un pacient diabetic există posbilitatea să-i scadă controlul pe boala de bază. Stresul în sine, în mod dorect, nu-i considerat unul din factorii de risc pentru accidentul vascular, dar atâta timp cât starea emoțională le influențează pe toate celelalte, mă aștept să existe o legătură în felul ăsta. Adică nu-i nimic uimitor sau ieșit din comun.”, a adăugat medicul neurolog Oana Bișoc.