Nu toată lumea este familiarizată cu faptul de ce apare herpesul pe buze. Dacă vă curge nasul sau aveți o cădere nervoasă, precursorul neplăcut al unei senzații de furnicături în jurul gurii este întotdeauna prezent. Virusul herpes simplex este prezent în organism la 95% dintre oameni. Doar câțiva au imunitate, ale cărei motive sunt încă neclare.
Virusul pătrunde în organism în copilăria timpurie. Acesta apare la vârsta de 3 – 4 ani, când anticorpii împotriva virusului herpetic transmis copilului de către mamă sunt epuizați. Cel mai adesea infecția apare dacă copilul este sărutat de un purtător al infecției. Pe lângă sărut, virusul poate pătrunde în organism, de exemplu, prin salivă. Acesta invadează membranele mucoase, ajunge la terminațiile nervoase, urcă în cavitatea craniană, unde se „ascunde” în plexul nervos, numit, ganglion trigemen și „doarme” acolo până la reactivare.
De ce apare herpesul? Afecțiunea apare ca urmare a scăderii imunității
Cauzele reapariției herpesului pe buze reprezintă stresul emoțional, diverse alte boli, cum ar fi răceala, gripa, diabetul, HIV. De asemenea, afecțiunea este provocată de otrăvire sau intoxicație, consumul de alcool, cofeină și fumatul. În plus, expunerea excesivă la razele ultraviolete și supraîncălzirea provoacă dezvoltarea afecțiunii.
În plus, debutul menstruației, oboseala și epuizarea, alimentația proastă sau tulburările de stomac se numără printre factorii care provoacă dezvoltarea herpesului. După activare, virusul se îndreaptă din nou spre piele. Pe măsură ce se deplasează prin nerv, virusul provoacă inflamarea țesutului nervos.
Dezvoltarea herpesului poate fi împărțită în mai multe etape. Prima etapă este atunci când persoana se simte rău. Durerea, furnicăturile și înroșirea pielii apar la locul unde apare „febra”. În stadiul inflamator, se formează o leziune mică și dureroasă, plină de lichid. După un timp, vezica se sparge și un lichid incolor care conține miliarde de particule virale țâșnește afară. În locul acesteia apare un ulcer. În stadiul final, ulcerul este acoperit de o crustă. Herpesul apare cel mai adesea pe buze, dar poate apărea și pe față, urechi sau gură.
Ce trebuie să faci dacă suferi de herpes pe buze?
În prezent, nu au fost dezvoltate medicamente și tratamente care să elimine complet virusul herpes simplex din corpul uman. Însă simptomele provocate de afecțiune presupun să respectați cu strictețe regulile de igienă personală. Deoarece herpesul este contagios, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și să folosiți vase și prosoape separate.
Țineți-vă mâinile departe de ochi. Nu vă udați lentilele cu salivă. Herpesul poate afecta membrana mucoasă a ochiului. Nu este recomandabil să atingeți erupția virală sau să o sărutați. Virusul poate fi transmis prin folosirea aceluiași ruj sau prin fumatul aceleiași țigări. Dacă încercați să îndepărtați bășica sau crusta de deasupra ulcerului, virusul se poate răspândi în alte părți ale corpului.
Atunci când te întrebi de ce apare herpesul la copilul tău trebuie să știi ce reguli să respecți pentru al proteja de virus. Astfel, o tânără mamă ar trebui, de asemenea, să ia anumite măsuri de precauție pentru a proteja bebelușul de contractarea herpesului. Dacă aveți o erupție herpetică, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată înainte de a atinge copilul. Și nu permiteți niciodată ca zona afectată să intre în contact cu pielea copilului.