miercuri, 22 martie, 2023

De ce bătaia copilului nu este o soluție? Psihologul Alina Amarandei: „Copilul va simți că nu este suficient de bun” – VIDEO

Publicat:

Numeroase studii scot la iveală că bătaia copilui nu este o soluție. Iată cum motivează psihologul Alina Amarandei acest lucru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Replici precum: „Bătaia e ruptă din rai”, „Unde dă mama sau tata, crește”, „Eu te-am făcut, eu te omor” sau „O pălmuță la fund nu are cum să facă rău, asta nu e bătaie” le-am auzit cu toții și sunt greșite din mai multe puncte de vedere. A te impune prin bătaie în fața copilului presupune o mare lipsă de încredere în tine și de control, ca părinte. Totodată, constituie lipsă de educație și de cunoaștere a propriului copil, dar și lipsă de înțelegere și de răbdare față de o ființă de doar câțiva ani. Bătaia nu înseamnă nici disciplină, nici iubire. Ea reprezintă mânie, umilință și dorința de a dovedi că ești mai puternic decât copilul tău.

De ce bătaia copilului nu este o soluție? Răspunsul psihologului Alina Amarandei

Alina Amarandei, psiholog clinician și fondatoarea Clinicii de Logopedie și Terapie de Dezvoltare a Copilului, a dezvăluit că, în momentul în care este bătut, un copil simte ură, vinovăție, nu se simte suficient de bun, crede că nu merită să fie iubit și nu se simte suficient. Astfel, el va căuta constant să fie suficient, nu neapărat prin mijloace benefice lui sau celorlalți. El va învăța că iubirea înseamnă și durere deopotrivă și va căuta inconștient relații în viața sa, în care iubirea să fie mereu însoțită și de durere, fie ca abuz fizic, fie ca abuz emoțional.

„Ură, vinovăție, copilul va simți că nu este suficient de bun, că nu este suficient de iubibil, că nu este suficient ca principiu. Și mereu va căuta să fie suficient, doar că, atenție, nu neapărat prin mijloace benefice lui sau celorlalți. Va învăța că iubirea înseamnă și durere deopotrivă și va căuta inconștient relații în viața sa, în care iubirea să fie mereu însoțită și de durere, fie ca și abuz fizic, fie ca și abuz emoțional, dar va fi mereu însoțită de durere ulterior și totodată aș putea spune că învață și faptul că autocontrolul nu este esențial în relaționarea cu ceilalți.”, a declarat Alina Amarandei, psiholog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Alina Amarandei, psiholog: „Toți avem stări de furie, toți avem stări de tristețe”

De asemenea, un copil care este bătut de cei care îl cresc va învăța că autocontrolul nu este esențial în relaționarea cu ceilalți. Arătându-i celui mic că noi, ca adulți, nu avem autocontrol, cum putem pretinde acest lucru de la el, care este doar un copil?

„Toți avem stări de furie, toți avem stări de, n-aș spune neapărat de depresie, dar de tristețe. Toți trecem prin etape în care nivelul nostru de energie este scăzut sau în care simțim că pierdem controlul. Sunt și firești, de altfel. Atât că e important să ne menținem controlul. În momentul în care îi arătăm copilului că noi, ca și adulți, nu avem control asupra propriilor emoții, cum putem să-i cerem lui, ca și copil, să aibă autocontrol?”, a adăugat psihologul Alina Amarandei.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite