De ce este importantă comunicarea dintre medic și pacient? Medicul Andrei Lazăr: „Pacienții au dreptate în 80% din cazuri” – VIDEO

Comunicarea dintre medic și pacient reprezintă cheia relației dintre aceștia. Iată cum decurge această relație în spitalele din România, atât în sistemul de stat, cât și în cel privat.

O comunicare bună între medic și pacient contribuie la nivelul de satisfacție al pacientului în legătură cu actul medical. În același timp, influențează și o serie de indicatori ai stării de sănătate, cum sunt, de exemplu, nivelul de zahăr din sânge în cazul persoanelor cu diabet sau durerile cronice de cap.

De asemenea, există posibilitatea ca pacientul să se simtă intimidat în fața medicului și să nu-i ofere informațiile necesare în vederea stabilirii unui diagnostic și prescrierii unui tratament adecvat. Mai mult, și medicul se poate simți presat de timp (mai ales în sistemul medical de stat) și să nu-i ofere pacientului informații complete și corecte. Tocmai de aceea, iată cât de importantă este comunicarea dintre medic și pacient, pentru stabilirea unei relații de încredere

De ce este importantă comunicarea dintre medic și pacient? Răspunsul medicului Andrei Lazăr

Potrivit medicului Andrei Lazăr, pacienții au dreptate în 80% dintre cazuri, orice s-ar întâmpla. Aceștia se simt neîndreptățiți în sistemul privat, atunci când simt că medicul nu îi ascultă așa cum ar trebui, dar mult mai multe plângeri apar în sistemul medical de stat din România, unde medicii sunt supraaglomerați, iar cabinetul este, în majoritatea cazurilor, mic, nefuncțional și insuficient dotat. Acesta nu este un cadru grozav pentru a acorda timp fiecărui pacient în parte, subliniază medicul primar de chirurgie plastică și estetică, Andrei Lazăr.

„Pacienții au dreptate. În general, pacienții au dreptate în 80% din cazuri orice s-ar întâmpla. Pentru că am lucrat și în sistemul de stat și lucrez în sistem privat acum, știu cum funcționează lucrurile în ambele situații. E, într-adevăr, neplăcut faptul că la consultațiile din spital medicul este supraaglomerat, cabinetul este, de cele mai multe ori mic, nefuncțional, prost dotat, nu e un cadru grozav pentru a acorda timp fiecărui pacient în parte. O dată sunt foarte mulți pacienți, iar condițiile de lucru nu sunt optime, chiar deloc.”, a declarat medicul Andrei Lazăr, pentru BZI LIVE.

Când începe responsabilitatea medicului pentru pacient? Dr. Andrei Lazăr: „Este una atât medicală, cât și morală”

Medicul este responsabil de pacientul său, iar această responsabilitate începe din momentul în care pacientul intră în cabinet și salută. Din punctul de vedere al medicului Andrei Lazăr, responsabilitatea este una atât medicală, cât și morală, deoarece pacientul se prezintă în cabinet fie pentru că a citit lucruri bune despre acel medic, fie că o persoană i-a recomandat să meargă să se trateze la medicul respectiv. Există posibilitatea și ca acel medic să atragă pacienți prin intermediul reclamei mincinoase și tocmai de aceea relația dintre medic și pacient ar trebui să fie una sinceră, bazată pe încredere.

Responsabilitatea medicului pentru pacient cred că începe din momentul în care pacientul intră în cabinet prima oară și a spus „Bună ziua!”. Responsabilitatea e atât una medicală, cât și una morală, în sensul că un pacient ți se va adresa dacă a citit ceva despre tine, dacă i-a fost făcută o recomandare de către altcineva, dacă tu îți faci reclamă pe un mijloc media. Deci avem și posibilitatea de reclamă mincinoasă și referirea de către un fost pacient trebuie să fie una sinceră.”, a adăugat dr. Andrei Lazăr, medic primar chirurgie plastică și estetică.

Pe aceeași temă

Cele mai citite