De ce femeile sunt mai predispuse să sufere un AVC decât bărbații? Discuție despre accidentul vascular cerebral cu prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE – VIDEO

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre accidentul vascular cerebral. De ce femeile sunt mai predispuse să sufere un AVC decât bărbații?

Accidentul vascular cerebral se realizează în momentul în care alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând în acest fel țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Prin urmare, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute.

Important de precizat este că accidentul vascular cerebral constituie o urgență medicală, iar tratamentul imediat este esențial. Intervenția din timp este capabilă să reducă afectarea cerebrală și să prevină eventualele complicații. Grație unui tratament corespunzător, poate fi ținută la distanță și dizabilitatea pe care ar putea să o aibă pacientul după producerea unui accident vascular cerebral.

Prof. dr. Florin Mitu, despre accidentul vascular cerebral: „După menopauză, evenimentele cerebrovasculare sunt mai frecvente la femei decât la bărbați”

Potrivit medicului Florin Mitu, atât femeile, cât și bărbații pot suferi un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse, deoarece, după menopauză, nu mai există acea protecție hormonală și, astfel, explodează procesul aterosclerotic, în special dacă sunt prezenți și factori de risc. Printre aceștia se numără fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul și consumul excesiv de alcool.

„Femeile pot să facă accidente vasculare și să știți că după menopauză evenimentele cerebrovasculare sunt mai frecvente la femei decât la bărbați din mai multe motive. Pentru că și procesul aterosclerotic, să spunem, dacă există protecția hormonală până la menopauză, după aceea dispare această protecție și dintr-o dată explodează procesul aterosclerotic, mai ales dacă are și factori de risc: este o fumătoare, este hipertensivă, diabetică și, desigur, dacă are un consum excesiv de alcool.”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE.

prof. dr. Florin Mitu în studioul bzi live
Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași

Prof. dr. Florin Mitu: „Consumul excesiv de alcool poate să ducă la evenimente vasculare”

Despre consumul excesiv de alcool, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași a precizat că poate să genereze evenimente vasculare, inclusiv accidente vasculare. Acestea se pot manifesta la femei, dar și la bărbați și se află în strânsă legătură cu cantitatea de alcool consumată.

În ciuda acestui fapt, există câteva studii franceze care se referă la cantitatea protectivă în cardiologie. Potrivit paradoxului francez, locuitorii acelei țări consumă la masă un pahar de vin roșu și au o supraviețuire mult mai bună decât persoanele din alte zone, care nu consumă puțin vin la masă.

„Consumul excesiv de alcool poate să ducă la evenimente vasculare, inclusiv la accidente vasculare nu numai la femei, dar și la bărbați și este clar în legătură cu cantitatea de alcool consumată. Noi menționăm, să spunem, cantitatea protectivă în cardiologie, care a fost dovedită de câteva studii franceze, în special, așa-numitul paradox francez. Se pornea de la ideea că francezii consumă la masă un pahar de vin roșu și au o supraviețuire mult mai bună decât persoanele din alte zone, care nu consumă puțin vin la masă.

Acest paradox francez, care a dus la introducerea în ghiduri a acestei recomandări de a putea să consume, dacă persoana nu are contraindicații un pahar de vin, să spunem, pe zi. Aici este și o limită între cantitatea protectivă și exces, pentru că e foarte greu de controlat la un moment dat și persoanele consumă din ce în ce mai mult și atunci trec dintr-o protecție în risc, asta însemnând abuz.”, a mai explicat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași.

Pe aceeași temă

Cele mai citite