Dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre schimbările care au loc în corpul unei femei în perioada premenstruală. Iată de ce femeile sunt mai nervoase în această perioadă.
Sindromul premenstrual constituie o alcătuire de semne și simptome, care afectează trei din patru femei în zilele premergătoare menstruației. Printre acestea se numără: încordare sau anxietate, stare depresivă, accese de plâns, insomnie, retragere socială, modificări de dispoziție și iritabilitate sau furie, concentrare dificilă, durere musculară sau articulară, oboseală, creștere în greutate prin retenție de lichide, balonare, acnee, tensiunea sânilor și constipație sau diaree.
De ce femeile sunt nervoase în perioada premenstruală? Ce spune medicul Raluca Mogoș
Este binecunoscut faptul că organismul femeii este condus de hormoni. Astfel că, schimbările hormonale au loc în fiecare lună, lucru ce generează, la unele femei, sindrom premenstrual sau periovulator, însoțit de anumite stări deosebite. Uneori poate apărea o stare de nervozitate accentuată, fiindcă nivelul de progesteron atinge un nivel maxim și scade brusc, în momentul în care își face apariția menstruația.
„Corpul nostru este condus de hormoni. Schimbările hormonale, în primul rând, au loc lunar. În momentul în care există un ciclu menstrual normal, atunci trecem prin diferite schimbări hormonale. De aici avem și sindromul premenstrual, unele doamne au periovulator, anumite stări deosebite. Atunci nivelul de progesteron atinge un nivel maxim și în momentul în care el scade brusc, dacă femeia nu rămâne însărcinată, apare menstruația. Apoi, impregnarea progesteronică ne face să ne simțim un pic mai fluffy, mai nervoase, mai ușor iritabile. Dar aceste lucruri sunt firești până într-un anumit punct.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Când devine îngrijorător sindromul premenstrual? Dr. Raluca Mogoș: „În momentul în care aceste stări sunt exacerbate”
Sindromul premenstrual devine îngrijorător în momentul în care nervozitatea, iritabilitatea și toate acele stări supărătoare devin exagerate. Atunci, femeia se poate considera inaptă să facă diferite activități, are dureri de cap puternice și senzație de balonare, care sunt normale doar până la un anumit punct. Din fericire, există numeroase remedii și tratamente, menite să amelioreze aceste stări. Dacă este cazul, femeia poate apela la ajutorul unui psiholog, pentru a o ajuta să-și controle mai ușor stările și emoțiile.
„Ne punem semne de întrebare când ceva nu este în regulă, în momentul în care aceste stări sunt exacerbate, adică nervozitatea este extremă, iritabilitatea este la fel, în momentul în care femeia consideră că este inaptă să facă diferite activități pe care le făcea înainte, când apar dureri de cap excesiv de puternice, senzație de balonare, care sunt normale până la un anumit punct. Pentru asta avem diferite tratamente, remedii, dar știm până la urmă că există și un sindrom premenstrual disforic și atunci mai îndreptăm pacienta și către un psiholog, pe lângă remediile și tratamentele pe care le oferim noi, ca ginecologi.”, a adăugat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie.