Nu multă lume știe de ce este recomandat să mergem la duș înainte de bazin. Tocmai de aceea, instructorul de înot Florin Sabaiduc, a fost invitat în emisiunea BZI LIVE, unde a abordat și alte subiecte interesante în ceea ce privește înotul.
Dacă suntem obişnuiţi să frecventăm piscinele publice, este bine să folosim dușul atât la intrarea cât şi la ieşirea din piscină. Acest obicei nu este doar igienic, ci ne protejează și de numeroase boli.
Un lucru interesant este că, potrivit un studiu recent, s-a demonstrat că elementul inclus frecvent în apa piscinelor, clorul, poate fi periculos dacă este combinat cu urina. Pe lângă iritarea pielii, a ochilor și a nasului, inhalarea acestor vapori poate provoca probleme respiratorii, astm, rinită și bronșită.
De ce mergem la duș înainte de bazin? Florin Sabaiduc, instructor de înot: „Se face câteva secunde, tocmai ca să dai transpirația de pe tine jos și în apă să te simți confortabil termic”
Dușul în bazin nu este doar un „moft” de-al instructorilor de înot, ci constituie o necesitate. Dacă facem un duș rece, timp de câteva secunde, înainte de a intra în apa rece din bazin, ne va ajuta să îndepărtăm traspirația existentă pe corp, dar ne va face să ne simțim confortabil din punct de vedere termic.
Dacă, înainte de a intra în bazin, facem un duș cald, acest lucru nu ne va ajuta sub nicio formă, deoarece ne va fi frig în momentul în care intrăm în contact cu apa. În schimb, dacă alegem dușul rece, apa nu ni se va mai apărea atât de rece, iar acomodarea va fi mai ușoară.
„De ce mergem la duș înainte de bazin? Că am avut de multe ori reproșul: „Dar am făcut duș acasă” sau se uită la mine de parcă i-am spus că-i nespălat. Nu, dușul se face înainte de bazin rece, se face câteva secunde, tocmai ca să dai transpirația de pe tine jos și în apă să te simți confortabil termic. Dacă faci duș cald, când intri în apă o să-ți fie frig. Dacă îl faci răcorors, când o să intri în apă te acomodezi repede cu temperatura și o să fie ok. Plus că pe partea de acomodare termică sunt niște etape. De exemplu, inima suportă o modificare de presiune, de la aer la apă și invers.
Timpul de acomodare e undeva la vreo două minute. O dată cu chestia asta se formează reflexul de reglare a temperaturii corpului, în funcție de mediul nou. Ei, toate etapele astea durează aproximativ cinci minute. Deci dacă tu intri în apă și spui că-i rece, dar n-au trecut acele cinci minute, înseamnă că vorbești aiurea.”, a declarat Florin Sabaiduc, instructor de înot, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Sfaturi pentru persoanele care merg la piscină
Este binecunoscut faptul că persoanele care merg des la piscină prezintă un risc crescut de face infecții sau alte boli periculoase. Cu toate acestea, numeroasele afecțiuni pot fi prevenite doar prin respectarea a câtorva sfaturi simple. În primul rând, este important să nu intre în apă dacă au o rană deschisă, pentru a preveni infectarea. Același sfat se aplică și persoanelor care suferă de indigestie, fiindcă, dacă intră în apă, pot contribui la infectarea oamenilor sănătoși.
Important de precizat este și faptul că, pe marginea piscinei, se merge doar purtând șlapi, pentru a preveni apariţia micozelor unghiei. Este important ca persoanele care înoată să evite să înghită apa din piscină.
Nu în ultimul rând, cei care se pregătesc să înoate, trebuie să știe că, din cauza clorului folosit pentru igienizarea piscinelor, pot să sufere de iritaţii ale pielii, însă pot avea şi o senzaţie de usturime a nasului şi a ochilor. Tocmai din acest motiv, se recomandă un duș înainte și după intrarea în bazin.