Te întrebi de ce nu este bine să iei tratament „după ureche”? Ei bine, iată răspunsul medicului ORL Raluca Neagu-Movilă, invitată în emisiunea BZI LIVE.
Este specific românilor să ia tratament „după ureche”, atunci când se confruntă cu o problemă medicală. Fie că nu își permit să meargă la un medic pentru a-i cere sfatul, fie din lipsă de timp, mulți oameni preferă să meargă la farmacie și să primească un tratament care să-i scape, măcar pentru scurt timp, de afecțiunea de care suferă. Dar această practică nu este una corectă, deoarece tratamentele diferă de la o persoană la alta și de la o patologie la alta.
Descoperă, în rândurile următoare, ce spune medicul primar ORL Raluca Neagu-Movilă, despre practica tratamentului „după ureche”.
De ce nu este bine să iei tratament „după ureche”? Dr. Raluca Neagu-Movilă, medic primar ORL: „Nu toți pacienții reacționează foarte bine la același tip de tratament”
Potrivit medicului Raluca Neagu-Movilă, foarte mulți pacienți iau medicamente „de capul lor”, dar ei nu știu la ce riscuri se supun. Luând un tratament nerecomandat de medic, aceștia pot suferi un șoc anafilactic, în cazul în care au o alergie sau nu reacționează toți la fel de bine la același tip de tratament.
Tocmai de aceea, atunci când ai problemă de sănătate, nu mai sta pe gânduri și mergi, de îndată, la medic. Acesta gestionează situația de la început și îți poate recomanda un tratament adecvat.
„Partea proastă este că foarte mulți pacienți își iau medicație de capul lor. Cu asta m-am confruntat de foarte multe ori, inclusiv pacienți cu angine, cu infecție din asta cu puroi în gât. Ai luat una, după aia n-ai mai luat nimic, a doua zi ți-ai mai adus aminte și ai mai luat ceva, chestiile astea nu merg. Trebuia să vii de prima dată să vedem, să începem un tratament corespunzător. Sau nu toți pacienții reacționează foarte bine la același tip de tratament. Sau mai sunt pacienți care sunt alergici. El, dacă își ia după capul lui, există și posibilitatea de alergie, șoc anafilactic sau ceva. De aia e bine să vină totuși cumva, că altfel gestionezi situația de la început, alt tratament îi recomanzi de la început.”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Eu chem pacienții la control”
Medicul Raluca Neagu-Moviulă a dezvăluit că, de regulă, ea cheamă pacienții la control a doua zi, pentru a vedea cum a evoluat afecțiunea. Dacă tratamentul prescris nu funcționează, aceasta schimbă, adaugă sau elimină un medicament, care nu conferă efectul așteptat.
În unele cazuri, medicul a precizat că este vorba și de internare, în ciuda faptului că mulți pacienți refuză această posibilitate. De pildă, au nevoie de supraveghere medicală continuă pacienții diabetici sau pacienții care suferă de otită externă ce are tendința de a dezvolta furuncul. Acesta se inflamează foarte tare și face o colecție de puroi, situație care impune incizarea.
„În general, eu chem pacienții la control. Adică obligatoriu a doua zi îl chem să văd cum e sau nu neapărat. Dacă vine seara, nu îl chem a doua zi dimineața, îl chem peste 24 sau 48 de ore să văd. Și în momentul ăla îmi dau seama. Merge bine sau nu merge bine? La cei care nu merg bine, automat ne gândim la altceva. Ori schimbăm, adăugăm, scoatem, facem ceva. Dacă nu merge bine, sunt pacienți care, de multe ori, refuză internarea. Sunt și pacineți diabetici, ăștia merg prost, ăștia trebuie supravegheați. Sunt otitele astea externe cu tendința de a face furuncul, se inflamează foarte tare și face o colecție de puroi acolo, un furuncul de conduct auditiv și ăla trebuie incizat. Nu-i de internat chestia asta, nu-i un diagnostic prea greu, dar nu toți merg foarte bine.”, a adăugat dr. Raluca Neagu-Movilă, medic primar ORL.