miercuri, 22 martie, 2023

De ce oamenii se tem să citească Psaltirea? Părintele Calistrat Chifan: „Diavolul îți face câte o lucrare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii atent și să mergi mai departe” – VIDEO

Publicat:

Mulți oameni se tem să citească Psaltirea, dar de ce? Iată explicația părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, în ceea ce privește această temere des întâlnită.

Psaltirea reprezintă o carte a Vechiului Testament, alcătuită din rugăciunile atribuite regelui David. Acestea sunt scrise sub inspirația Duhului Sfânt, în forma unor psalmi, adică stihuri în versuri fără rimă.

Psaltirea este compusă din 150 de psalmi, împărțiți în 20 de catisme. Alături de Sfintele Evanghelii și Apostol, Psaltirea este considerată cartea de cult cel mai des utilizată în rânduiala bisericii. Există, însă, și o excepție, când Psaltirea nu se citește, aceasta fiind perioada cuprinsă între Miercurea Săptămânii Patimilor şi Sâmbata Tomii (este exclusă Denia din Vinerea Patimilor).

De ce oamenii se tem să citească Psaltirea? Părintele Calistrat Chifan: „E bine să o faci cu blagoslovenie, așa se spune în lucrarea duhovnicească, ca să nu faci de capul tău”

Unii credincioși se tem să citească Psaltirea, fiindcă au existat cazuri când s-au întâmplat diverse nenorociri. De pildă, unei femei i-a luat foc perdeaua, altă dată a luat foc bucătăria ori s-a ars instalația de energie electrică. Cu toate acestea, citirea psalmilor este de departe cea mai folositoare acțiune pe care o poate face un credincios pentru bunăstarea sa și a familiei. Potrivit părinteleui Calistrat, este recomandat ca citirea Psaltirei să se facă cu blagoslovenie, adică doar la recomandarea unui preot.

„Puteți să umblați tot Iașiul ăsta și toată România asta, nimeni nu s-a spovedit la mine să nu plece acasă cu porunca de a citit doi, trei, patru psalmi sau o catismă din Psaltire. Și am femei evlavioase care au mers ani de zile cu 7 catisme, cu 10 catisme, 20 de catisme, cu 15 catisme și făceau Psaltirea, nu se jucau. E bine să o faci cu blagoslovenie, așa se spune în lucrarea duhovnicească, ca să nu faci de capul tău. De exemplu, mi-au povestit întâmplări de genul: „Părinte, am început să citesc Psaltirea și mi-a luat foc perdeaua.” Acum nu știu, că femeia n-a pus atent lumânarea, că dracul a lucrat ca s-o tulbure, să-i strice casa. Altă dată a citit Psaltirea și a găsit bucătăria aprinsă, altă dată a citit Psaltirea și a găsit instalația de la lumină prăjită. Adică diavolul îți face câte o lucrare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii atent și să mergi mai departe. Ele pot fi și coincidențe și întâmplări și dracul le poate lucra, dar ele lucră ca să te facă să nu te mai apropii de psalmi.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Psalmii rezolvă orice problemă”

Îndrăgitul duhovnic spune că psalmii rezolvă orice problemă, fie că ai duhuri necurate în casă, fie că locuința îți este bântuită. Însă, dacă ești în desfrâu, dacă trăiești necununat, dacă trăiești în beție sau dacă trăiești în necredință și te apuci de psalmi, viața ta poate fi întoarsă pe dos, fiindcă psalmii sunt insuflați de Duhul Sfânt.

Iată de ce oamenii se tem să citească Psaltirea:

„Psalmii rezolvă orice problemă, când ai duhuri necurate sau ți-i casa bântuită. Am avut o femeie, ea mi-a povestit, cu gura ei: „Părinte, aveți cuvântul meu, sunt femeie, mamă de trei copii, fac serviciu, sunt femeie cu facultate. Când am început să citesc, în genunchi, psalmul 37 și 67, îmi clănțăneau dinții în gură de parcă erau în casă -25 de grade. M-am oprit, am luat din nou să citesc, iar am pățit. Și la urmă m-am enervat și am zis și ce dacă clănțănesc, ia să îi citesc.” Și după ce a citit prima dată cei doi paslmi, nu a mai clănțănit niciodată, dar a spus: „Părinte, casa mea s-a schimbat total, copiii mi s-au realizat, soțul mi s-a îndreptat, problemele mi s-au rezolvat, am ieșit din toate necazurile și acum fac zilnic o catismă dimineața și una seara. Lege, fără să mai am nevoie de vreo explicație.” Deci, psalmii, fiind insuflați de Duhul Sfânt, de aia se și spune: dacă ești în desfrâu, să ai grijă cât citești Psaltirea, dacă trăiești în necununie, dacă trăiești în beție, dacă trăiești în necredință și te apuci de psalmi, automat îți întoarce viața pe dos.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite