joi, 25 aprilie, 2024

De ce să nu ieși din casă când ai vărsat de vânt? Dr. Carmen Dorobăț: „Virusul are o contagiozitate prelungită” – VIDEO

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre vărsatul de vânt. De ce este important să nu ieși din casă atunci când suferi de această afecțiune?

Vărsatul de vânt (sau varicela) este o afecțiune foarte contagioasă a copilăriei. De apariția ei este responsabil virusul varicelo-zosterian, un tip de virus herpetic, care se face vinovat și de îmbolnăvirea de zona zoster la adulți. Din momentul în care o persoană se îmbolnăvește de vărsat de vânt, virusul rămâne în stare latentă în organism și se poate reactiva în anumite condiții, declanșând zona zoster.

Printre simptomele varicelei se numără erupția cutanată sub formă de vezicule. Aceasta își face apariția, inițial, pe piept, spate și față, după care se răspândește pe întreg corpul, cauzând 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).

De ce să nu ieși din casă când ai vărsat de vânt? Dr. Carmen Dorobăț: „Transmiterea se face pe calea aerului”

Multe persoane se întreabă de ce nu trebuie să iasă din casă atunci când au vârsat de vânt. Ei bine, varicela este o boală extrem de contagioasă. Ea se transmite prin intermediul secrețiilor nazo-faringiene, dar și prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele, în timpul erupţiei. Important de precizat este că o persoană infectată cu virusul varicelo-zosterian este contagioasă cu două zile înainte de apariția erupțiilor cutanate și se menține în acest fel, până când au format crustă.

Prin urmare, intervalul de timp situat între momentul contactului cu un bolnav și până la declanșarea afecțiunii este de două săptămâni, dar în practica medicală au existat și perioade de timp mai scurte, de doar 10 zile, sau mai lungi, de până la trei săptămâni.

Infecția aceasta cu virusul varicelo-zosterian, pentru că determină varicelă la copii și zona zoster la persoana vârstnică, are o cantagiozitate prelungită, transmiterea se face tot pe calea aerului și, într-adevăr, aceste persoane 14 zile trebuie să stea în izolare. Dar este o boală care are medicație antivirală, nu pune probleme tocmai pentru că are această medicație antivirală, care poate fi administrată. Vărsatul de vânt, așa cum era cunoscut ca titulatură, probabil era mai de speriat în urmă cu ani de zile. Acum lucrurile sunt sub control, copiii stau acasă, sunt supravegheați chiar și numai telefonic la nivel de medic de familie.”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, la BZI LIVE.

Pot apărea complicații în cazul varicelei? Dr. Carmen Dorobăț: „Varicela determină complicații, cele mai grave fiind meningita și encefalita”

Deși vărsatul de vânt poate fi tratat cu medicație antivirală specifică, pot apărea și complicații. Cele mai grave sunt meningita și encefalita, dar care nu au o posibilitate de a determina sechele sau, cu atât mai puțin, deces.

„Cum spuneam, boala are medicație antivirală specifică, ceea ce este îmbucurător. Dăm medicația respectivă și atunci, din punct de vedere a virusului, lucrurile sunt controlabile. Dar pot apărea, evident, și complicații, nu atât de grave ca, de exemplu, în cazul rujeolei, unde am avut pierderi de vieți prin complicațiile rujeolei, în special la copilul mic. Varicela determină complicații, cele mai grave fiind meningita și encefalita, dar care nu au o posibilitate de a determina sechele sau, cu atât mai puțin, deces, pentru că, în general, meningita și encefalita variceloasă au o evoluție bună.”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.