vineri, 14 iunie, 2024

De ce se aburesc geamurile iarna și cum poți să scapi de această problemă

Multă lume se confruntă cu această problemă, și anume de ce se aburesc geamurile iarna, însă nu ar trebui să disperăm din această cauză. Dincolo de scăderea temperaturii mediului exterior, cauza principală o reprezintă umiditatea în exces. Însă acest inconvenient poate fi rezolvat, având mai multe soluții la îndemână.

Geamurile care se aburesc iarna reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme în sezonul rece. Cu toate acestea, ea poate fi remediată fără prea multe bătăi de cap. Atunci când se răcește afară, ne trezim de multe ori cu ferestrele şi uşile din sticlă aburite. Pe lângă problema vizibilităţii, ne putem confrunta și cu scurgeri de apă şi chiar gheaţă pe geamuri. Și totuși, de ce apare această problemă și cum poate fi remediată?

De ce se aburesc geamurile iarna

Aburul de pe geam este o formă de condens, cauzat de umiditatea excesivă din casă. În mod similar, condensul se formează pe geamurile şi oglinzile din baie atunci când facem duş. Astfel, umiditatea excesivă a locuinţei se manifesta în primul rând pe geamuri. Iar apariţia condensului ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Sunt totuşi câteva situaţii în care condensul apare doar temporar. Se întâmplă la locuinţele noi, la începutul sezonului rece şi în cazul unor schimbări bruşte de temperatură. Însă în restul situațiilor este clar că aveţi în casa umiditate în exces.

Sistemul de încălzire, umidificatoarele, plantele, gătitul sunt factori care determină creşterea umidităţii. Un duş adaugă aproape jumătate de litru de apă în aer. De asemenea, prepararea a trei mese pe zi adaugă aproximativ doi litri de apă.

Reglați umiditatea pentru a nu avea probleme

Astfel, puteţi preveni apariţia umidităţii în exces în casa dumneavoastră luând mai multe măsuri. Ca soluţie temporară, aerisiţi câteva minute când constataţi apariţia condensului pe geamuri. De asemenea, deschideţi geamul de la baie după fiecare dus. Montaţi un ventilator care să evacueze aerul în această încăpere.

Folosiţi hota situată deasupra aragazului. În plus, dacă aveţi plante de apartament, ţineţi-le într-o cameră mai luminoasă şi nu le udaţi în exces în timpul iernii. Nu în ultimul rând, menţineţi subsolul cât mai uscat cu o izolaţie corespunzătoare.

În ceea ce privește podul casei, acesta trebuie aerisit frecvent. Totodată, consultaţi un specialist pentru a vedea dacă sistemul de ventilaţie al casei poate fi îmbunătăţit. Nu în ultimul rând, folosiţi un dezumidificator.

Cum se protejează ferestrele

Ferestrele cu rame din PVC sunt mai bine protejate de condens, datorită izolaţiei oferite de acest material. La fel şi geamurile duble, pentru că geamul interior, pe care se formează condensul, va avea o temperatură mai ridicată. Pentru a preveni degradarea ferestrelor, trebuie să aveţi caloriferele montate exact sub acestea. Astfel, apa de pe rame se evaporă mai repede.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite