duminică, 6 octombrie, 2024

De ce se dau mărțișoare de 1 martie și ce simbolizează șnurul alb roșu?

Astăzi este 1 martie, iar mărţişoarele sunt la mare căutare. Totuși, începutul primăverii vine și cu o serie de tradiții. Ce simbolizează șnurul roșu cu alb?

Perioada brazilor de Crăciun a trecut, iar oamenii se îndreaptă spre renașterea naturii. Piețele din toată țara sunt mai colorate ca niciodată de zecile de sortimente de flori.

De ce se dau mărtişoare de 1 martie?

Cu toată că din punct de vedere calendaristic, primăvara începe pe 20 martie, tradiția mărțișoarelor începe de la 1 martie. În unele zone din țară femeile sunt copleșite de cadouri, dar în alte zone, bărbații sunt cei răsfățați de către femei

Interesant este faptul că nordul Moldovei, Bucovina, este singura zonă în care bărbații au întâietate la mărțișoare. Concret, femeile sunt cele care de 1 martie își răsfață bărbații.

Așadar, sexul frumos cumpără mărțișoare și le pune pe pieptul bărbaților, în special al celor care nu sunt căsătoriți. Conform tradiției, simbolul este dăruit pentru a-i proteja pe bărbați și pentru a le aduce noroc în dragoste.

 

Folcloristul Marian Simion a explicat că în urmă cu câteva sute de ani, mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau argint care era prinsă cu ață albă și roșie. Moneda era purtată la mână sau la gât.

„În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate” explică folcloristul Marian Simion.

Ce reprezintă ața roșu cu alb? Cât de vechi sunt tradițiile de 1 martie

Așa cum se spunea în introducere, 1 martie este ziua în care, în acepțiunea românilor, natura renaște. La modă sunt mărțișoarele roșu cu alb, iar tradițiile sunt vechi de mii de ani. Arheologii au descoperit mărțișoare vechi de câteva mii de ani care aveau mici pietre de râu ce erau vopsite în alb și roșu și erau înșirate pe ață pentru a fi purtate la gât. Conform acepțiunii existente, roșul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul înțelepciunea bărbatului. Șnurul împletit reprezintă împletirea iseparabilă a celor două principii menționate mai sus.

În unele legende se spune că Soarele ar fi coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă și a fost ținut prizonier de un zmeu. Un voinic s-ar fi luptat cu zmeul și a reușit să-l învingă având răni ce a dus la vărsare de sânge pe zăpadă. Soarele s-a ridicat la cer, iar în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei care au vestit primăvara.

Natura renaște începând cu data de 1 martie

Un alt mit, de această dată din Republica Moldova, povestește cum frumoasa Primăvară a ieșit la margina pădurii observând cum răsare un ghiocel de sub zăpadă. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada. Pe de altă parte, începutul primăverii înseamnă și apariția feluriturilor de plante, ceea ce duce la un post mai ușor și, de ce nu, începerea unei diete alimentare.

 

Așadar, astăzi este 1 martie iar lumea caută mărțișoare pentru a le face cadou femeilor, sau după caz, bărbaților. Totuți, în ultimii ani tradiția s-a diluat, iar locul mărțișoarelor tradiționale au fost luate de mărțișoarele făcute în China sau alte țări.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite